BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profi törlésre van szükség az adataink védelméhez

Magyarországon évente több százezer használt számítógép kerül új gazdához, ha nem vagyunk elég körültekintőek a tulajdonosváltással céges és magánadatok tömege kerülhet illetéktelen kezekbe.

Erre figyelmeztet a minősített adattörléssel foglalkozó Blancco cég, amely felmérést végzett hazai internetezők körében arról, hogyan próbálták meg eltüntetni az adataikat eladott vagy elajándékozott számítógépükről. Nemzetközi kutatások szerint a helytelenül leselejtezett merevlemezek okozzák az összes adatvesztés 10 százalékát – csaknem annyit, mint a 12 százalékot teljesítő hackerek és jóval többet, mint a 3 százalékon álló számítógépes vírusok.

A hazai felhasználók zöme, beleértve a vállalatokat is nem fordít kellő figyelmet a profi adattörlésre. Az egyharmaduk úgy gondolja elég, ha formázza a merevlemezt, de több mint az egyötödük szerint mindent megtett azzal, hogy újratelepítette az operációs rendszert. A nem teljes felülírással törölt merevlemezekről könnyen visszaállítható a legtöbb adat. A lemezek formázása ugyanis csak az adatokhoz vezető útvonalakat törli, az állományokat nem. Ennél csak egy fokkal jobb az operációs rendszer újratelepítése, mivel ez a művelet is csak a merevlemez töredékét írja felül. A szakértők szerint jobb megoldás az átfúrás vagy fizikai megsemmisítés, de mivel a merevlemezek kapacitása folyamatosan növekszik, és egyetlen négyzetcentiméteren már több gigabájtnyi adatot tárolhatunk, sok esetben ennek az eredménye is kétséges.

Pedig az Európai Unióban hamarosan jóval szigorúbbá válhatnak az adatkezelési szabályok. Brüsszel tavaly januárban javasolta, hogy a töröltetésre való jog legyen alapjog. Így az online tranzakciók és a vásárló személyes adatait nem őrizhetnék meg a cégek. Szankcionálnának is, az ügyféladatokat kiszivárogtató cégek az éves forgalmuk fél százalékáig, súlyosabb esetben a forgalom 2 százalékáig terjedő büntetésekkel számolhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.