BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szberbank-hitelből bővülne Paks?

A Roszatom és a Szberbank olyan megállapodást írt alá a nemzetközi piacokon történő együttműködésről, amelynek szerepe lehet az új paksi blokkok építésének finaszírozásában is - feltéve, ha az orosz ajánlat lesz a befutó a még ki sem írt tenderen.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon olyan együttműködési megállapodást kötött az orosz Roszatom nukleáris holding és az orosz  Szberbank, amelyben meghatározták az együttműködés kiemelt területeit és a felmerülő új projektek esetében az összehangolt fellépés eljárásrendjét.

A Roszatom nevében a megállapodást Szergej Kirijenko vezérigazgató írta alá, míg az oroszországi Szberbank nevében German Gref vezérigazgató,  az igazgatóság elnöke.

A partnerségre komoly szerep juthat abban az esetben, ha a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó tendert a Roszatomhoz tartozó társaság nyerné meg. Orosz részről már többször jelezték indulási szándékukat, és azt is, hogy készek részt venni a finanszírozás megszervezésében is. Épp a napokban is arról tájékoztatta a Roszatom projektigazgatója a magyar újságírókat, hogy a mögötte álló végnek természetesen megvannak a kapcsolatai és együttműködései az által épített atomerőművekkel kapcsolatban felmerülő, kivitelezési költségek előtremtésére. (Igaz, nyilván a többi atomerőműtársaság is rendelkezik a megfelelő banki háttérrel.)

A Paks II. Atomerőműben a magyar államon (magyar állami vállalaton) kívül más társaság nem szerezhet tulajdonrészt sem a projekt finanszírozása fejében, sem máshogy, ezt újságírói kérdésre szögezték le nemrég a paksi atomerőművet is tulajdonló MVM Zrt. sajtótájékoztatóján. (A Roszatom ugyanis ilyen konstrukcióra is nyitott, sőt, meg is valósított ilyet.)

A június 21-én kötött megállapodás szerint a felek (egyebek között) erősíteni és fejleszteni fogják együttműködésüket a Roszatom külföldi projektjeinek, illetve exportjának és importjának afinanszírozásában. Ide értendő az orosz Exiar Export Biztosító Ügynökség fedezete is a Roszatomtól kapott tájékoztatás szerint. Másrészt együttműködnek a pénzforrások és termékek menedzselését szolgáló azon legmodernebb banki technológiák létrehozásában, amelyeket a likviditás-kezelés keretében Oroszországban és a Szberbank leányvállalatainak bankhálózatában fejlesztettek ki.

“...az együttműködés teljes mértékben tükrözi a Szberbank-csoport stratégiáját, amely szerint maximálisan hatékony pénzügyi eszközökkel kívánja támogatni ügyfelei üzleti tevékenységét minden olyan országban és régióban, ahol jelen vagyunk”, jegyezte meg German Gref.
Szergej Kirijenko elmondta: “A Roszatom nagyszabású globalizációs programot indított el, amelynek célja a Roszatom jelenlétének növelése a nemzetközi piacokon. ...együttműködésünk Oroszország vezető bankjával stratégiai jellegű, és hosszú távra szól, beleértve a nemzetközi piacokat is.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.