BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Püfölni kezdték a Google-t a befektetők – Baj van a mobilokkal

A közel 20 százalékos bevétel növekedés és az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb profit ellenére a befektetők nem voltak elégedettek a Google második negyedéves eredményeivel, a tőzsdezárás utáni kereskedés során 5 százalékkal esett a cég papírjainak értéke. A több mint 12 milliárd dollárért megvásárolt Motorola Mobile részleg egyelőre nem vált húzóágazattá, a bevétel 7 százalékát adta az április-júniusi időszakban, miközben 342 millió dolláros üzemi veszteséget termelt.

„Remek negyedévet zárt a Google, 14 milliárd dollár feletti bevétellel, ami az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékkal több” - értékelte az év második három hónapját Larry Page, a társaság vezérigazgatója. A cég társalapítójának elégedettségét növelhette, hogy a profitjuk is nőtt, 16 százalékkal 3,23 milliárd dollárra.

Apró üröm lehet az örömben, hogy mind az előzetes elemzői számításoktól, mind a befektetők várakozásaitól elmaradtak ezek az eredmények. A Wall Street elemzői 14,4 milliárd dolláros bevételt és 3,6 milliárd dolláros adózott eredményt prognosztizáltak. A befektetők enyhe csalódottságát mutatja, hogy a tőzsdezárást követő kereskedés során 5 százalékkal esett a Google részvényeinek értéke.

Persze nem csupán a várakozásoktól kismértékben elmaradó adatok, hanem egyéb tényezők is okozhatták az esést. Így például a hirdetők által a kattintások után fizetett díj csökkenése, illetve a vállalat mobil üzletágának továbbra is meglehetősen gyenge teljesítménye.

A 12,4 milliárd dollárért megvásárolt Motorola-ból létrehozott Motorola Mobile részleg 2012 második negyedévéhez hasonlóan a teljes bevétel 7 százalékát adta a júniusban zárult három hónapban, ami 998 millió dollár volt. A rosszabb hír, hogy az üzletág továbbra is veszteséget termel. A Motorola Mobile a második negyedévre 342 millió dolláros üzemi veszteségről számolt be, ami közel másfélszer annyi, mint egy évvel korábban.

A Google-nél azonban a jövőben is mindent elkövetnek majd, hogy erősítsék jelenlétüket a mobil platformon, a saját készülékek mellett szolgáltatásokkal és az alkalmazásaik továbbfejlesztésével. Erre utalt Larry Page is, aki a második negyedéves adatok kapcsán hangsúlyozta, hogy a több-képernyős online tartalomfogyasztási modell hatalmas lehetőségeket kínál a vállalat számára is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.