BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felháborodott a Tesco - a britek az olcsó bevándoló dolgozók miatt aggódnak

Ismét fellángolt a bevándorlók körüli vita Nagy-Britanniában, miután a Munkáspárt egyik képviselője azt állította: az olyan multik, mint a Tesco és a Next szándékosan az olcsóbb külföldi dolgozókra építik stratégiájukat. A képviselő visszakozott és most azt állítja: a helyzet azért ilyen súlyos, mert a britek nem hajlandóak költözni az állásszerzés érdekében.

Chris Bryant munkáspárti képviselő elég nehéz hetet tudhat maga mögött. Először kiszivárgott egy beszéde, amelyben a Nextet és a Tescót támadta azért, mert a cégek állítása szerint kifejezetten az olcsóbb bevándorló munkaerőt részesítik előnyben – írta a The Telegraph.

Miután a botrány kipattant és a két multi tiltakozott az állítás ellen, Bryant kénytelen volt finomítani az álláspontján és egyúttal cáfolni, hogy a két óriáscég kényszerítette rá akaratát.

Bryant most azt állítja, hogy a britek kevésbé mobilizálhatók a munka érdekében, mit a kelet-európai lakosság, és ez lehet az egyik oka annak, hogy egyes, magas munkanélküliségi arányt mutató régiókban több bevándorló dolgozik a kereskedőknél. Ugyanakkor cáfolta, hogy a brit cégeknek azért kellene külföldi dolgozók után nézniük, mert a britek lusták.

A Telegraph beszámolója szerint érdekes, hogy Bryant mondatai némiképp visszhangozzák Norman Tebbit konzervatív képviselőnek a nyolcvanas években tett nyilatkozatát, miszerint a briteknek fel kellene szállniuk a biciklijükre és addig kerekezniük, amíg munkát nem találnak.

Bryant egyébként a Labour vezette kormányok hibáit is elismerte a bevándorlás ügye kapcsán, hozzátéve, hogy 1997-ben, amikot átvették a hatalmat, teljes káoszt kellett felszámolniuk. Mint mondta, akkor ötven ember bírált el 71 ezer bevándorlási kérelmet évente és bár 2008-ban bevezették az ügymenetet segítő pontrendszert, erre korábban kellett volna sort keríteni. Bryant egyébként a hibák között említette azt is, hogy a közép-európai EU-bővítés idején annyira koncentráltak a gazdasági növekedésre, hogy nem vezettek be ideiglenes letelepedési korlátot, ellentétben Németországgal és Franciaországgal, ezért sokkal több munkavállaló érkezett az országba.

Chris Bryant a BBC Radio 4-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: elismeri, hogy mindkét cég sokat tesz azért, hogy helyi dolgozókat vegyen fel, de jelenleg egymillió munkanélküli, 24 év alatti fiatal él Nagy-Britanniában, ezért olyan rendszert kellene kiépíteni, ami kiegyensúlyozza a bevándorlás negatív hatásait és emelett biztosítja, hogy nem zsákmányolják ki a külföldi dolgozókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.