BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmasat zuhant a Dell nyeresége

A töredékére esett vissza a Dell nyeresége a társaság augusztus elején zárult második üzleti negyedévében, a cég 204 millió dolláros profittal zárta az időszakot. A vállalat forgalma gyakorlatilag nem változott, azonban a személyi számítógép üzletág bevétele 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az augusztus 2-án zárult második üzleti negyedévben 14,5 milliárd dolláros bevételt ért el a Dell, ez gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi forgalommal. Jó hír a társaság befektetői számára, hogy ez mintegy 300 millió dollárral több, mint amennyit az elemzők előzetesen vártak. Az egykor a világ vezető személyi számítógép-gyártójának számító cég pc-üzletága továbbra is gyengélkedik – ami az egész szektor globális zuhanását figyelembe véve nem meglepő -, a szegmens bevétele 5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, 9,1 milliárd dollár volt a második üzleti negyedévben. Erősödött viszont a nagyvállalati megoldásokat kínáló üzletág, amely 9 százalékkal tudta növelni bevételét, és 5,8 milliárd dollárt hozott a társaságnak.

Miközben bevétel-szinten tartotta magát a cég, az adózott eredménye drámai módon visszaesett. Míg egy évvel ezelőtt még 732 millió dolláros profitról számolt be a Dell, addig az idén a második üzleti negyedévben már csak 204 millió dolláros volt a nyereség. Ebben valószínűleg komoly szerepet játszott a pc-k iránti csökkenő érdeklődés, illetve a gyártók közötti hatalmas árverseny, ami igencsak leszűkítette az árrést.

A Dell nem adott ki előrejelzést a következő időszak eredményei kapcsán, ami érthető is, hiszen a társaság sorsa meglehetősen bizonytalan. Az alapító Michael Dell ugyanis szeretné kivezetni a tőzsdéről a céget egy 25 milliárd dolláros tranzakció keretében. Azonban komoly riválisa akadt Carl Icahn, a milliárdos befektető személyében, aki szintén szemet vetett a vállalatra, igaz ő egyelőre a tőzsdén képzeli el a társaság jövőjét.

Az mindenesetre tény, hogy a világ jelenleg 3. számú pc-gyártójánál változásokra van szükség, ha meg akarja őrizni piaci pozícióját, esetleg vissza kívánja szerezni egykori vezető helyét. A táblagépek megjelenése veszélyes riválist hozott a személyi számítógépeknek, és a piaci adatok alapján egyelőre nem igazán sikerült megtalálni a megfelelő választ erre a kihívásra.

Az egyik lehetséges kiút az üzleti ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások, megoldások középpontba helyezése lehet, és az elmúlt években ennek megfelelően jelentős beruházásokat hajtott végre. 2008 óta mintegy 13 milliárd dollárt költött a cég többek között tárolási és hálózati megoldásokat szállító, illetve szoftverfejlesztő vállalatok megszerzésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.