BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még fizetnek a trafikosok

Már több mint egy hónapja működik a dohánykereskedelem új rendszere, de senki nem tudja, mit eredményezett a változás. Hamarosan új trafikosok nyerhetnek

Holnapig kell kiegyenlíteniük a trafikosoknak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. által az éves koncessziós díjról kiállított számlákat. „Mivel a fizetési határidő nem járt még le, a koncessziós díj fizetésről statisztika nem áll még a rendelkezésre” – tudatta lapunkkal a cég.

A NAV adatai szerint jelenleg 5342 trafik rendelkezik vámhatósági engedéllyel. Kétezer fős településig 100 ezer forint, tízezer fős településig 160 ezer forint, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj évente. Így bőven 1 milliárd forint felett lehet majd az NDN bevétele. Ráadásul a trafikosoknak minden évben kell fizetniük, a koncessziós szerződés pedig 20 évre szól. Az biztos, hogy a koncessziós díjból befolyó összeg az NDN működési költségét fedezi. Legalább egy tucat gépkocsi közbeszerzésére készülnek az ellenőrzésekhez, valamint új székházba is költözhet a cég.

Még két hetet izgulhatnak azok, akik a második körös trafikpályázaton indultak el. A törvényi lehetőségeknek megfelelően ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázatok elbírálási határidejét meghosszabbította, így az eredményhirdetési idő legkésőbbi időpontja augusztus 30-a lett.

A második körben 1417 településre meghirdetett koncessziós pályázatra mintegy 3 ezer pályázati anyag érkezett. Az elbírálásig az ideiglenesen kijelölt árusok értékesíthetnek ezeken a településeken Abaligettől Zsurkig. Az első körben ezek senkinek nem kellettek, utána viszont 10 százalékosra emelkedett az árrés, ami rögtön vonzóbbá tette az üzletet. Az elbírálás szempontja és a pontozási értékek nem változtak. Hatvan pontot ér például az üzleti terv, 12 pontot a napi 12 órás nyitva tartás és 25 pontot, ha a koncessziós szerződés aláírása után hatvan napon beül megnyitja a dohányboltot. „Az üzleti terv egy olyan koncepció legyen, amely bemutatja a pályázó szakmai életútját, képesítéseit, vagy egyéb jellemzőit, amelyek a koncesszió-köteles tevékenység gyakorlására alkalmassá teszik; a célok elérésének tervezett módjait; ismerteti az igénybeveendő külső és belső erőforrásokat, demonstrálja felhasználásuk várható eredményeit” – olvasható a pályázati kiírásban. Egyelőre sem a NAV, sem az NDN, sem a gyártók nem közöltek lapunkkal adatokat arról, hogy az új rendszer júliusi elindulása óta hogyan alakult át a piac és a fogyasztói szokások, illetve hogyan alakult a feketegazdaság mértéke és az adóbevételek. Az adóhatóság közlése szerint leghamarabb szeptemberre derülnek ki ezek az adatok.

Úgy tudjuk, hogy a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége nem mondott le arról a céljáról, hogy a legális piac csökkenése esetén az adóstruktúra kismértékű módosítását javasolnák. Az biztos, hogy a dohányáruk átlag felett drágultak egy év alatt, és nincs olyan hét, hogy ne foglalnának le több tízmillió forint értékű csempészcigarettát.

Van igény a magyar dohányra is

A korábbi évekhez hasonló minőségű, jó közepes dohánytermés várható az idén – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke. Bényei Illés szerint a tavalyihoz hasonló, körülbelül 8 ezer tonnás termésmennyiség várható. Országosan 4822 hektár dohány felvásárlására kötöttek szerződést, ebből 3300 hektáron Virginia, 1521 hektáron a Burley fajtájú dohányt termesztenek.

A felvásárlási szerződések mindkét dohányfajta esetében hektáronkénti másfél tonnát meghaladó termésátlaggal vannak megkötve; ez a mennyiség a betakarítási szezon végén összesen 7635 tonna dohánylevél felvásárlását jelenti. A dohányültetvények 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található.

A felvásárlási szerződések mindkét dohányfajta esetében hektáronkénti másfél tonnát meghaladó termésátlaggal vannak megkötve; ez a mennyiség a betakarítási szezon végén összesen 7635 tonna dohánylevél felvásárlását jelenti. A dohányültetvények 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.