BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Microsoft megveszi a Nokiát

A Microsoft 5,44 milliárd euróért megvásárolja a Nokia mobilüzletágát. Az ügylet keretében a finn cég számos felsővezetője megy át a Microsofthoz, köztük a Steve Ballmer potenciális utódjaként emlegetett Stephen Elop is.

A Microsoft a megállapodás szerint 3,79 milliárd eurót fizet a Nokia mobilüzletágáért, és további 1,65 milliárd eurót a társaság szabadalmainak licenceiért. Az összesen 5,44 milliárd dollárt értékű üzlettel a szoftvercég a gyorsan fejlődő mobilpiacon próbálja erősíteni pozícióját.

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója és a vállalat más vezetői is csatlakoznak a Microsofthoz. Stephen Elop, aki korábban már dolgozott az amerikai cégnél az egyik legnagyobb esélyes a társaság vezérigazgatói posztjára, miután Steve Ballmer egy év múlva lemond erről a posztról.

A Nokia és a Microsoft már eddig is szorosan együttműködött a mobilpiacon, a finn gyártó volt az egyik legnagyobb támogatója a szoftvercég mobil operációs rendszerének. Kérdés ugyanakkor, hogy az egykor a mobilpiac legnagyobb szereplőjének számító, azonban az okostelefonok térhódításával pozícióit fokozatosan elveszítő Nokia-ban van-e annyi tartalék, hogy újra felvegye a versenyt a Samsunggal, az Apple-el és a többi meghatározó gyártóval. Az biztató lehet a Microsoft számára, hogy az utóbbi időben több csúcstelefonnal is megjelent a piacon a Nokia, így például a 41 megapixeles felbontású kamerával rendelkező Lumia 1020-assal.

A Microsoft nem az egyetlen technológiai óriás, amely akvizícióval erősíti helyzetét a mobilpiacon, a Google 12,4 milliárd dollárért vásárolta meg korábban a Motorola Mobility-t.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.