BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eldőlt a harc, nyert a milliárdos techguru

Sikerrel vívta meg harcát a nevét viselő cég feletti irányítás visszaszerzéséért Michael Dell, a Dell részvényesei ugyanis tegnap megszavazták, hogy eladják a céget a milliárdos üzletembernek és a

Silver Lake Partners kockázati tőketársaságnak. A lépéstől azt várják, hogy sokkal rugalmasabban tudnak majd reagálni a piaci változásokra, illetve több idő jut a cég stratégiai átpozicionálására.

A Dell részvényesei elfogadták az alapító Michael Dell és a Silver Lake Partners vételi ajánlatát, így egy 24,9 milliárd dolláros ügylet keretében a vállalatot kivezetik a tőzsdéről. A döntést hónapokig tartó kemény küzdelem előzte meg, amelyben milliárdos technológiai guru – a Forbes listáján 15,3 milliárd dolláros vagyonával a világ 49. leggazdagabb embereként szerepel – legnagyobb ellenfele Carl Icahn volt.

Miután a milliárdos befektető a héten kijelentette, hogy esélye sincs a győzelemre és elképzelései megvalósítására – amelyek szerint tőzsdén maradt volna a Dell és úgy végezték volna el a szükséges változtatásokat -, ezért kiszállt a küzdelemből. Ezt követően már valószínűsíthető volt, hogy sikerül átvinniük a vevőjelölteknek akaratukat a részvényesek ülésén, főként, hogy a szavazási szabályokat is számukra kedvezően sikerült módosítani, vagyis kevesebb igen szavazattal is megvalósulhatott az ügylet.

„A Dell már most is jó alapokkal rendelkezik olyan fontos területeken, mint a felhő megoldások vagy a Big Data, éppen ezért optimista vagyok a cég jövőjével kapcsolatban” - fogalmazott Michael Dell. Nos, a cég még mindig meghatározója a világ pc-piacának, a második negyedévben a harmadik legnagyobb szereplő volt. Igaz ugyanakkor, hogy ez a szegmens folyamatosan csökken, így ahhoz, hogy bevételeit növelni tudja, illetve a technológiai iparban megerősítse pozícióit, nyitnia kell a társaságnak új területek felé. Az egyik ilyen lehetőség a táblagépek piaca, amely rendkívül gyors fejlődésen megy át. Kérdés ugyanakkor, hogy ezen a rendkívül zsúfolt, számos szereplőt – köztük nagyon olcsó készülékeket kínáló távol-keleti cégeket – vonzó piacon mennyire lehet versenyképes a Dell.

A másik lehetséges irány, amelyre egyébként már öt évvel ezelőtt, egy interjúban utalt Michael Dell, hogy személyi számítógép gyártóból sokkal összetettebb céggé alakulnak át, és az üzleti szegmens megcélzó szoftverekkel és szolgáltatásokkal jelennek meg a piacon. A befektetők ugyanakkor egyáltalán nem voltak türelmesek és nem akarták kivárni, hogy sikeres lesz-e ez a stratégia, amit mutat az is, hogy öt év alatt 30 százalékot zuhant a Dell részvényeinek értéke. Azonban azzal, hogy ismét magánkézbe került a társaság több idő jut majd a vállalat átpozicionálására is. A Dell egyébként az utóbbi időszakban több mint 13 milliárd dollárért vásárolt fel szoftvercégeket és hálózati megoldásokat kínáló vállalatokat annak érdekében, hogy kiépítsen egy a kisebb és közepes méretű társaságokat megcélzó szolgáltatói üzletágat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.