BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Orbán rezsicsökkentési terve ellentmondásos

Hat-hét nagyon komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról, állami kézbe vételéről folyamatosan tárgyal a kormány - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő szavai szerint ha megmarad a társadalmi támogatottság, egy-két év múlva közösségi tulajdonban lévő közszolgáltatási rendszer működhet Magyarországon.

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a készülő törvény a rezsicsökkentésnél is nagyobb vitákat fog kiváltani a nemzetközi térben.

Elmondta továbbá, hogy az idén télen is biztosítanak majd - a zömében állami erdőkből kitermelt - szociális tűzifát a piaci ár alatt, az önkormányzatokon keresztül. Az ezt szolgáló költségvetési keretet idén megkétszerezték, így mintegy kétmilliárd forint értékű szociális tűzifát fognak szétosztani - ismertette a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem tartja elkerülhetőnek azt a csatát sem, amely a gazdasági szereplők rezsijének csökkentésével kapcsolatos.

Az államosítás "elszámolása (ahogyan az E.On vásárlás is) nagy valószínűséggel nem érinti az EU felé riportolt hiányszámokat, így brüsszeli szigortól nem kell tartani" – hívják fel a figyelmet a Raiffeisen Bank közgazdászai.

Az államosítás jelentős összeggel terhelheti meg az államkasszát, mely a pénzforgalmi adatokon tükröződhet, és a piaci alapú forrásbevonást is nagyban megnövelheti – hangsúlyozzák a banki elemzők.

„Orbán mindemellett arról is beszélt, hogy a következő kormánynak az amerikai energiaárak szintjére kell csökkenteni a hazai energiaárakat, ami számunkra némi ellentmondásba került az energiacégek államosításának terveivel, hiszen az amerikai történet éppen a piaci hatékonyságot hirdeti” – írják a Raiffeisen közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.