BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszáll a milliárdos befektető a Dell-bizniszből

Feladta a Dell feletti irányítás megszerzéséért indított küzdelmet Carl Icahn. A milliárdos befektető a cég részvényeseinek címzett levélben a vállalatért vívott harc során elszenvedett sorozatos vereségekkel indokolta döntését.

Az elmúlt hónapokban egyre élesebb hangvételű üzenetváltásokban és trükkös manőverekben csúcsosodott ki a Dell irányításának megszerzéséért vívott küzdelem Carl Icahn milliárdos befektető és a céget alapító Michael Dell, illetve a vele szövetkező kockázati tőketársaság, a Silver Lake között. A Dell-sztori legújabb fordulatát Carl Icahn produkálta, aki levélben tájékoztatta a vállalat részvényeseit döntéséről, mely szerint kiszáll a harcból.

Ahogyan fogalmaz, az utóbbi idők sorozatos vereségei, és különösen az, hogy nem tudta megakadályozni a szavazási szabályok módosítását esélytelenné tette a további küzdelemben. Ezzel kapcsolatban az utolsó döfést az jelenthette, hogy a múlt hónapban bírósági döntés is kimondta, hogy a Michael Dell és a Silver Lake által javasolt változtatások – többek között az ügylet megvalósulásához szükséges támogató voksok arányának csökkentése – nem ellenkeznek az Egyesült Államok vállalati törvényeivel.

Az alapító Michael Dell szeretné kivezetni a tőzsdéről a céget egy 25 milliárd dolláros tranzakció keretében. Carl Icahn ugyanakkor egyelőre a tőzsdén képzelte el a társaság jövőjét.

Az augusztus másodikán zárult második üzleti negyedévében 204 millió dolláros adózott eredményről számolt be a Dell, ez 72 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Közel ekkora, 70 százalékos volt a zuhanás az üzemi eredményben is, amely 272 millió dolláros volt. A társaságforgalma ugyanakkor nem változott számottevő mértékben, 14,51 milliárd dolláros bevétellel zárta a második üzleti negyedévet.

Az egykor a világ legnagyobb személyi számítógép-gyártójának számító vállalat az április-júniusi időszakban globálisan a harmadik számú piaci szereplő volt. A cég nehézségeit jól mutatja, hogy a második üzleti negyedévre vonatkozó beszámolója szerint az egyéni felhasználóknak szánt termékek forgalmában 5 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbival összevetve, az üzletág 9,1 milliárd dollárnyi bevételt hozott. Javította ugyanakkor a cég helyzetét a nagyvállalatoknak szánt megoldások értékesítése, ez a szegmens 8 százalékos növekedést tudott felmutatni és 3,3 milliárd dollárral járult hozzá a második üzleti negyedév bevételéhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.