BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túl lehet a csúcson a cégtörlési hullám a magyar piacon?

Az árak még a mélypont felett járnak, és nem várható a lakáshitelezés gyors fellendülése.


Könnyen elképzelhető, hogy nyár elején tetőzött a cégtörlési hullám az építőiparban, és mostantól fokozatos enyhülésnek leszünk tanúi – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. Júliusban 502 cég szűnt meg az ágazatban, ami gyakorlatilag megegyezik a júniusi értékkel, de jelentősen elmarad a májusi rekordtól, amikkor 636 megszűnést regisztráltak. Az ágazat kis cégeinek az segítene, ha beindulna a lakásépítés, de erre a jelek szerint még várni kell.

„Az ágazati cégstatisztika és a KSH számai arra utalnak, hogy az építőipar minden ágazata túl van a mélyponton, fellélegezni azonban még korai lenne. A rendkívül alacsony előző éves bázishoz viszonyított növekedés akkor válhat tartóssá, ha a lakossági ingatlanpiac, illetve a hozzá közvetett módon kapcsolódó lakóépület-építés is fellendül – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

A cég szerint az ingatlanárak ugyanakkor továbbra sem érték el mélypontot, ugyanakkor a lakosság az előző évek kellemetlen hitelezési tapasztalati miatt inkább megtakarít, mint költekezik. Negatívan befolyásolja a keresletet a szociálpolitikai támogatás bővítésével kapcsolatos bizonytalanság is. A potenciális vásárlók egy része inkább kivár a jövőbeni kedvezőbb feltételek reményében. Az alacsony jegybanki alapkamat sem mozdította elő a beruházási kedvet: a megtakarítók a betétektől az értékpapírok felé fordultak, de az ingatlanok továbbra sincsenek a figyelem középpontjában.

Mindemellett a devizahitelek forintosításával kapcsolatos kormányzati tervek kivárásra késztetik a bankokat, így a lakáshitelezés fellendülésére sem számíthatunk a közeljövőben. Az Opten igazgatója szerint a lakásépítési piacon igazi fordulat akkor várható, ha az összes felsorolt probléma esetében a kedvező forgatókönyv válik valóra.

Ami a cégstatisztikát illeti, a cégbezárási hullám végére utal, hogy a frissen indított cégbírósági eljárások között az egy évvel ezelőtti állapothoz képest jelentősen visszaesett a cégtörléssel végződők száma. Tavaly ilyenkor az utolsó három hónapban még összesen 2637 felszámolási, végelszámolási vagy kényszertörlési eljárást tettek közzé a cégbíróságok, a most mögöttünk álló negyedévben viszont csak 1468 ilyen eljárás vette kezdetét.

Tóth Tamás véleménye szerint a szélesebb termékpalettával, nagyobb ügyfélkörrel és stabil háttérrel rendelkező cégek már óvatosabb beruházáson is gondolkodhatnak. Annak ellenére azonban, hogy az ágazat kibocsátása júniusban 12,4 százalékkal, szerződésállományának volumene pedig 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a kisebb vállalatoknak még érdemes kivárni, amíg a szektor véglegesen rááll egy stabil és fenntartható növekedési pályára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.