BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó szezont zárt a Balaton

Kevesebb volt idén a német és az osztrák vendég a Balatonnál. Hévíz és Siófok a legnépszerűbb település a tónál.

Januártól augusztus végéig, a közel 500 működő balatoni szálláshelyen 1 millió 49 ezer vendég 3 millió 646 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendéglétszám 3,2, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal haladta meg a tavalyi forgalmat. A KSH adatai szerint a vendégkör háromnegyedét a hazai látogatók tették ki, számuk – az erős főszezonnak köszönhetően – 3,7, vendégéjszakáik száma pedig 2,9 százalékkal nőtt. A külföldi forgalom márciusban és májusban volt kiemelkedő, a főidényben pedig hasonlóan alakult, mint 2012-ben. Így idén augusztus végéig 1,6 százalékkal több külföldi vendéget és 3,2 százalékkal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak a balatoni szálláshelyek. „Négy város – Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros – szálláshelyei fogadták az üdülőkörzet teljes vendégkörének felét. A termálvíz vonzerejére építő két zalai településre kevesebb vendég érkezett (Hévízre 3 ezer, Zalakarosra mintegy 6 és félezer fővel), míg Siófokon és Balatonfüreden a vendéglétszám meghaladta a tavalyit (előbbinél 11 ezer, utóbbinál 5 és félezer fővel)” – közölte a KSH. Hozzátették: a turizmus szempontjából kiemelkedő települések közül Balatonalmádiban, Keszthelyen, Zánkán és Balatonföldváron bővült leginkább a szálláshelyek forgalma.

A 274 ezer külföldi vendég legnagyobb hányada továbbra is német és osztrák látogató volt. Németországból 3,8 százalékkal kevesebb (74 ezer) vendég szállt meg a Balatonnál, eltöltött vendégéjszakáik száma 4,6 százalékkal (514 ezer éjszakára) csökkent. Az osztrák vendéglétszám 5,6 százalékkal (35 ezerre), vendégéjszakáiké 8 százalékkal (131 ezerre) fogyatkozott. A Magyar Turizmus Zrt. trendriportjából megtudható többek között, hogy az osztrákok a legjobban költő turisták közé tartoznak, illetve a legnagyobb utazási hajlandósággal bíró európai nemzet. „Magyarország vonatkozásában a railjet-összeköttetés közel 3 hétig tartó leállása- és akadozása miatt még erőteljesebb volt a visszaesés, amely június hónapban megközelíttette a 20 százalékot is a tavalyi bázishoz viszonyítva. Az így kumulálódott, a bázisévhez képest közel 28 ezer vendégéjszaka elmaradást az év hátralevő részében már nem lehet behozni, csak szépíteni” – fogalmaz a turisztikai marketingcég. Hozzáteszik: összességében 2-2,5 százalékos csökkenés várható az osztrák vendégéjszakák számát illetően a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, amely így is az elmúlt évtized egyik legjobb eredményének számít majd.

Oroszországból jelentősen, mintegy 40 százalékkal, Lengyelországból és Hollandiából 17-18 százalékkal nőtt a foglalások száma, Ukrajnából viszont csupán feleannyi vendég érkezett, mint az előző évben. Az ázsiai földrészről elsősorban kínaiak látogattak a Balatonhoz: a tavalyinál egynegyedével többen (6 ezer fő). Az üdülőkörzet vendégeinek kétharmada a szállodákat, 12 százaléka a panziókat és üdülőházakat választotta. 170 ezer látogató pedig a balatoni kempingekben szállt meg.

A KSH szerint a balatoni kereskedelmi szálláshelyek 34,1 milliárd forint (az országos bevétel 17 százalékát kitevő) bruttó bevételt értek el, ami folyó áron a tizedével meghaladta az előző évit. A bevételek 56 százaléka a szállásdíjakból, 16 százaléka a szálláshelyek üzemeltetésében lévő vendéglátóegységek forgalmából származott.

Augusztusban tömve voltak a szállodák

A január–augusztusi időszakban a szálláshelyek – valamennyi szállástípust figyelembe véve – átlagosan 46 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami 3 százalékponttal magasabb a tavalyinál. A szállodák júliusban 65, augusztusban 71 százalékos telítettséggel üzemeltek. Partszakaszonkénti bontásban a zalai szállodák kihasználtsága volt a legmagasabb, amit a veszprémi, majd a somogyi egységek követtek. A belföldi vendégek a szállásdíjak 28 százalékát egyenlítették ki Széchenyi Pihenőkártyával, ami augusztus végéig összértékben meghaladta a 3,1 milliárd forintot – ez másfélszerese a 2012. első nyolc hónapjában beváltott értéknek.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.