BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kirúgnák Bill Gates-t

A Microsoft 20 legnagyobb befektetője közül 3 azért lobbizik, hogy eltávolítsák a céget alapító Bill Gates-t az elnöki pozícióból. Ez az első alkalom, hogy a vállalat nagyrészvényesei ilyen igényt fogalmazzanak meg.

A kevesebb mint egy év múlva a Microsoft vezérigazgatói székéből távozó Steve Ballmer már eddig is a részvényesek célkeresztjében volt, ha nem úgy haladtak a dolgok a vállalatnál, ahogyan azt elvárják, de arra eddig nem volt példa, hogy a cég társalapítójának távozását is követelték volna.

A Reuters beszámolója szerint a 20 legnagyobb befektető közül hárman fogtak össze annak érdekében, hogy eltávolítsák Bill Gates-t a Microsoft elnöki pozíciójából. A „szövetségesek” összesen mintegy 5 százalékos részesedéssel bírnak a cégben, és ez nem valószínű, hogy elegendő lesz a technológiai ipar egyik legelismertebb személyiségének leváltásához, azonban jól mutatja, hogy a társaság befektetői változást akarnak. Bár a Microsoft továbbra is meghatározó szereplője a technológiai iparnak, az okostelefonok és tabletek térhódításához egyelőre nehezen alkalmazkodik a vállalat.

Az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Reuters azt írja, hogy a három befektetőt az aggasztja, hogy az igazgatóság elnökeként Bill Gates hatékonyan meg tudja akadályozni az új stratégiák elfogadását és alkalmazását, emellett az új vezérigazgatót is korlátozhatja abban, hogy mélyreható változtatásokat indítson el a vállalatnál.

A Microsoft társalapítója egyébként jelenleg a 277 milliárd dollárt érő cég részvényeinek mintegy 4,5 százalékát birtokolja, ezzel a magánszemélyek között ő a legnagyobb tulajdonos. A vállalat tőzsdére lépésekor, 1986-ban még 49 százalékos részesedése volt, azonban egy terv alapján évente 80 millió darab részvénytől válik meg. A Reuters beszámolója szerint ha ezen nem változtat, 2018-ra nem lesz tulajdonrésze a vállalatban.

Bill Gates 2000-ben adta át a vezérigazgatói posztot Steve Ballmernek, és 2008-ban vonult vissza a napi szintű munkától, hogy figyelmét a feleségével együtt létrehozott Bill&Melinda Gates alapítványnak szentelhesse. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.