BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lelassult a turizmus szárnyalása, de Segített a Sziget

Augusztusban lelassult a turizmus szárnyalása, 2,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma. Ezzel együtt tömve voltak a hostelek

Az idei leglassabb ütemben, 2,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma augusztusban. Eddig a júniusi 3,8 százalék volt a legkisebb mutató, de idén már kétszer is 10 százalékosnál nagyobb növekedést számolt a KSH az ágazatnak. Bár a hivatal adatai ritkán fedik a valóságot, azt a trendet jól mutatja, hogy a turizmus számára legfontosabb hónapban ismét sokat segített a Sziget fesztivál. Ugyanis ha csak az augusztusi adatot nézzük, akkor a német turisták után a hollandok töltötték nálunk a legtöbb vendégéjszakát (146 ezer). Emlékezetes, hogy a fesztivál idején a háromcsillagos hotelekben nehezen, illetve a hostelekben gyakorlatilag egyáltalán nem lehetett szobát vagy ágyat foglalni. A hostelek világát közismerten nehezen lehet statisztikákkal hitelesen bemutatni, de a KSH is 63 százalékos növekedést mért ebben a szegmensben tavalyhoz képest. „Sokkal több ilyen rendezvény kellene, mint a Forma 1 és a Sziget, mert novembertől áprilisig üresek a szállodák” – mondta Kormány Balázs, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője.

Az szintén kirajzolódik a számokból, hogy 2013-ban összességében már az orosz lesz a második legnagyobb küldőpiaca Magyarországnak. Augusztusban is 20 százalékos növekedést jelent a 85 ezer éjszaka, az idei 502 ezer pedig már alig marad el az 506 ezer osztrák éjszakától. Ráadásul Ausztriából most is 11 százalékkal kevesebben jöttek, mint tavaly. A németek elsőségét nem veszélyezteti semmi, de nem túl biztató a mindössze 321 ezer éjszaka, hiszen az 10 százalékos mínuszt takar. Vélhetően ezzel is okolható, hogy stagnált a turizmus a Balatonnál. A 378 ezer külföldi valamivel rövidebb, míg 720 ezer belföldi éjszaka valamivel hosszabb nyaralást jelent.

„A 674 ezer belföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 5,3, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal bővült. A belföldivendég-forgalom Budapesten 2,5 százalékkal visszaesett, a többi turisztikai régióban azonban nőtt” – közölte a KSH. A szobakihasználtság átlagosan 67 százalékos volt, ami 3,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.