BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar javaslat hozhat szupergyors és olcsó internetet vidéken is

Nagy érdeklődés mellett tartott ma parlamenti meghallgatást az S&D frakció a formálódó új uniós szabályozásról, amely gyorsabb és olcsóbb internetet, kiterjedtebb szélessávú hálózatokat ígér Európának. A jelenlegi helyzet elszomorító: Európa lemaradt a gyors és szupergyors internet-csatlakozások terén. A fejlődést több tényező hátráltatja. A vezetékfektetés költséges és lassú, mert nincs egyeztetési és tájékoztatási kötelezettség a különböző szolgáltatók között. A már létező közműhálózatokat elvétve használják csak telekommunikációs célokra is. A fejlesztések gyakran bürokratikus akadályokba ütköznek, lassú és nehézkes az engedélyeztetés folyamata, ráadásul tagállamonként eltérőek a feltételek. Végül, sokszor a lakóépületek adottságai akadályozzák a szélessávú hálózatok végpontjainak fogadását.

Az Európai Bizottság javaslata e problémákra kínál megoldást. A gyors és szupergyors internethálózatok 10 százalékos bővítése 1-1,5 százalékos GDP-növekedést, 1,5 százalékos termelékenység-javulás hozhat, és európai szinten 20 millió új munkahely várható tőle.

A hálózatüzemeltetők kötelesek lesznek a terv értelmében bármely érintett vállalkozás kérésére, méltányos árak mellett hozzáférést biztosítani fizikai infrastruktúrájukhoz, nagysebességű hálózatok kiépítése céljából. Egyszerűen és gyorsan elérhetővé kell tenni a meglévő és tervezett hálózatok adatait. A közpénzből finanszírozott hálózatkiépítési munkákat a vállalkozások kötelesek lesznek összehangolni versenytársaikkal, ha nem okoz költségnövekedést. Az esetleges vitákat egy új döntéshozó fórum rendezné a tagállamokban. Az engedélyezési eljárásokat egyablakos ügyintézéssel kell gyorsabbá és olcsóbbá tenni. Az épületek jelentette akadályokat is el kell hárítani, például a már létező hálózatok megosztásával, ha nincs fizikai lehetőség újabb szolgáltató számára ún. koncentrációs pont kiépítésére.

A mai rendezvényen Európa-szerte bevált pozitív példákról szóltak a vendégek. Így kiderült, hogyan futnak az internet-kábelek a londoni metróalagutakban vagy épp a barcelonai vízvezetékek mentén. A telekom szektor képviselői a vállalatok nézőpontját ismertették, míg Hollandiából az energetikai és informatikai hálózatok összekapcsolásáról érkezett kedvező beszámoló. Az általános vélemény szerint az intézkedés-csomag valódi áttörést hozhat.

Herczog Edit, a téma parlamenti jelentéstevője, saját módosító javaslatait is ismertette. Kulcsfontosságúnak nevezte olyan ösztönzők kialakítását, ami a ritkább népsűrűségű vidéki területen is gazdaságossá teszi a hálózatfejlesztést. "Nincs valódi vidékfejlesztés, ha nem tudjuk a falvakban, kisvárosokban élők számára is hozzáférhetővé tenni a gyors internetet. Aki kiszorul a világhálóról, az mindinkább kiszorul a társadalomból és a munka világából is" - hangsúlyozta a képviselő. Javaslatai között a műszaki adatbázisok biztonságos kezelésének garancia-rendszere, a nemzeti vitakezelő testületek jogainak pontosítása is szerepel. Emellett Európa-szerte használt egységes minősítő jelölés bevezetését is javasolja (EU szélessáv-kész), amely a szélessávú hálózatok fogadására felkészített épületeket jelölné. Így könnyebben tájékozódhatnak a lakásvásárlók és az ingatlanpiac szereplői is.

"A meglévő hálózatok jobb kihasználása és a további fejlesztések egyszerűsítése logikus és működőképes megoldást kínál a gazdasági nehézségek, megszorítások idején is, mert szétteríti a megosztható költségeket a gazdasági szereplők között. Ez pedig elősegíti a növekedést, a társadalmi különbségek csökkentését " - foglalta össze a tervezet előnyeit Herczog Edit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.