BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nukleáris veszély a Kara-tengeren

A szovjet időkbeli atomkísérletek sorozata, a hatalmas mennyiségű, elhasznált atomerőművi üzemanyag és két, elsüllyesztett atomtengeralattjáró a sarkköri vizek fő szennyező forrásai egy orosz kutatóintézet szerint.

Tizenhétezer konténert, 19, radioaktív anyagot tartalmazó szállítóeszközt, továbbá 14 atomreaktort engedtek a szovjet időkben az északi Kara-tenger mélyére, áll abban a tanulmányban, amelyet még 2012-ben adott át Oroszország a norvég hatóságoknak a Bellona környezetvédelmi szervezet szerint, amely azt állítja, hogy hozzájutott a dokumentum egy másolatához.

A hírről a The Moscow Times számol be, amely idézi Alekszander Sesztakovot, a WWF globális sarkköri programjának vezetőjét is. Mint Sesztakov rámutatott, amint elérik a globális felmelegedés hatásai a sarkköri vizeket, felerősödnek az ottani óceáni áramlások, és eljuttathatják a sugárzó anyagokat más földrészekre is. A nukleáris anyagok vízbe engedése és az atomtengeralattjárók elsüllyesztés ráadásul általános gyakorlat lehet. A fő aggodalmat jelenleg az 1981-ben a Kara-tengerbe süllyesztett K-27-es szovjet atomtengeralattjáró okozza, amelyen két reaktor volt. Elsüllyesztése előtt telerakták bitumennel és betonnal az Orosz Atombiztonsági Intézet szerint annak érdekében, hogy biztosan az óceán mélyén maradjon, legalább 50 évig.

Ez az időszak azonban lassan lejár. Tavaly a Bellona és a Roszatom állami atomipari csoport is figyelmeztetett egy közös rendezvényen, hogy beindulhat a nukleáris reakció a K-27-en, írja a The Moscow Times. „Előzőleg senki nem tudott a veszélyről”, mondta Igor Kudrik, a Bellona atombiztonsági szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.