BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több nálunk az orosz

Az idei leglassabb ütemben, 1,6 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma szeptemberben.

Sokáig a júniusi 3,8 százalék volt a legkisebb mutató, de már az augusztusi statisztika is csak 2,9 százalékos növekedést jelzett, pedig idén már kétszer is 10 százalékosnál nagyobb növekedést számolt a KSH az ágazatnak. Bár a hivatal adatai ritkán fedik a valóságot, azt jól mutatja, hogy az eddig is szárnyaló orosz piacnak újabb lendületet adott a szeptemberben beinduló új Budapest-Moszkva járat. A 72 ezer orosz vendégéjszaka 21 százalékos bővülést jelent, és már a második helyhez volt elég a németek mögött. Éves összesítésben is előztek az oroszok, az 575 ezer vendégéjszaka már meghaladja a harmadik legfontosabb küldőpiac pozíciójába visszacsúszó Ausztriát.

Alapvetően az egész szeptemberi statisztikát az oroszok mentették meg, ugyanis az osztrák mellett a német, a brit, a cseh és az olasz turisták is rövidebb ideig maradtak Magyarországon, mint tavaly ilyenkor.
„A belföldi vendégek 3,0, a külföldiek 0,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek szeptemberben a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, de a forgalom alakulására a kedvezőtlen időjárás is hatással volt” – közölte a KSH. A szálláshelyek bruttó árbevétele összesen 29 milliárd volt, ezen belül a szállásdíjbevétel 17 milliárd forint. Ez 9,9 százalékkal meghaladja a tavaly szeptemberit, amiben szerepet játszott az átlagos szobaárak 5,3 százalékos emelkedése is. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57 százalékos volt, főleg az ötcsillagos házaknak nem lehetett oka a panaszra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.