BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétszászezerrel kevesebb dohányos - feljelenthetik a tilosban cigizőket

Telefonon és egy internetes portálon is feljelentheti most már bárki a tilos helyen dohányzókat. A „Ne gyújts rá!” világnap alkalmából azt is közölte az ÁNTSZ, hogy két hónap alatt több mint tízezer helyen ellenőrizte a füstmentességet és összesen majdnem négymillió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ. A dohányzás visszaszorítására tett lépések nyomán becslések szerint nagyjából kétszázezren tették le a cigarettát.

Lassan két éve annak, hogy a nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-jén minden közforgalmú intézményben megtiltotta a dohányzást.

Az ÁNTSZ tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzlettulajdonosok, üzemeltetők és az nikotinisták is jogkövető magatartást tanúsítanak. Akadnak persze olyan helyek, ahol visszatérően, több alkalommal is szabálytalanságot tapasztaltak a közegészségügyi ellenőrök. Az ilyen esetekben szigorúan lép fel az egészségügyi hatóság. Szeptemberben és októberben több mint tízezer helyen ellenőrizte a füstmentességet, és összesen majdnem négymillió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ. Volt, ahol nem jelöltek ki dohányzóhelyet, több helyen pedig zárt térben cigarettáztak. A „Tilos a dohányzás!” tábla is sok helyről hiányzott. Ezt a kiírást legkésőbb jövő március elsejéig mindenütt ki kell helyezni. Ennek elmulasztását és az egyéb dohányzós renitensségeket mostantól az egeszseg.hu portálon és a 06/40-200-493 telefonszámon is bejelenthetik a rend önkéntes éber őrei.
Amellett, hogy a dohányosokat számos helyről kitiltotta, a dohánytermékekhez való hozzájutást is jelentősen megnehezítette a kormány. Szakértők szerint a kettő együtt járult hozzá ahhoz, hogy egy friss felmérés szerint egy év alatt nagyjából 200 ezren hagytak fel káros szenvedélyükkel. Míg 2012-ben a felnőttek 28 százaléka dohányzott, 2013-ra ez az arány 19 százalékra esett vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.