BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már több rendelettervezet készül pénztárgépügyben

Több rendelettervezet készül, amelyekkel a kasszahelyzetet kívánja rendezni az NGM. Akár ezen a héten is nyilvánosságra hozhatják a döntést – tájékoztatta lapunkat egy magát megnevezni nem kívánó szakértő. A Népszabadság értesülésével kapcsolatban – hogy a jövőben a NAV koordinálná a pénztárgép rendeléseket – sem a NAV sem az NGM sajtóosztálya nem adott információt, ami érthető is, egy (több?) rendelettervezet készítése idején.

A minisztérium ugyanakkor kiadott egy közleményt, amelyben leszögezi, hogy a kormány döntése értelmében a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállítási végső határideje 2013. december 31. Sőt, megerősíti azzal, hogy „A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelységének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel. Ez a határidő a PC alapú nagykasszáknál 2013. december 31.”

A baj csak az, hogy ilyen számítógép alapú nagykassza forgalmazására alig több mint egy hete adták ki az első engedélyt. A nyertes Laurel Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Bessenyei István szerint két hónap alatt nincs esély a nagyobb boltokban, hiper- és szupermarketekben működő 30 ezer kassza átállítására. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) hozzáteszi, ha lenne gyártó, amely villámgyorsan ellátja a piacot 30 ezer készülékkel, és lenne kapacitás a kassza és a kereskedelmi lánc szoftverjének összehangolására, a karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság elöli menekvés miatt.

Az NGM-közlemény azt is kiemeli, hogy a régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják az új gépet. Ez mindenestre jó hír azoknak, akik attól tartottak, bajban lesznek, ha rövidesen nem kapják meg a szuperkasszájukat.

A riadalmat az okozta, hogy a NAV szeptember 19-e óta kéri a kereskedelmi kkv-k által használt egyszerűbb szuperkasszák szállítási határidejének visszaigazolását a forgalmazótól. Értesüléseink szerint azonban vannak olyan forgalmazók, amelyek egy éves szállítási határidőt jelöltek meg a kiskereskedőknek, mégpedig azért, mert maguk sem tudják mikor is jön be a gyártótól a szállítmány.

Teljesíthető határidőt kér az OKSZ

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) határozott állásfoglalása, hogy a nagykasszák december végéig nem állíthatók át online kapcsolatra – mondta Vámos György főtitkár, hangsúlyozva, hogy az NGM által kitűzött december 31-i határidő nem tartható. Erről a szövetség az elmúlt napokban egyaránt tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztériumot valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Ezért az OKSZ nyomatékosan kéri, hogy a minisztérium tűzzön ki új, teljesíthető határidőt.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.