BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még zsugorodik a pc-piac

Tovább zsugorodott a harmadik negyedévben a hazai pc-piac, a forgalom 4,6 százalékkal esett vissza, az utolsó negyedév azonban jelentősebb kormányzati költést és bővülést hozhat a szegmensben. A táblagépek továbbra is rendkívül népszerűek, több mint kétszer annyit adtak el belőlük, mint egy évvel korábban.

Az elmaradt kormányzati és nagyvállalati projektek miatt az előzetesen vártnál gyengébb lett a hazai személyi számítógép értékesítés a harmadik negyedévben. A július-szeptemberi időszakban összesen 122 ezer pc-t adtak el Magyarországon a gyártók, ez 4,6 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest – tudtuk meg Bagi Bencétől, az IDC Magyarország elemzőjétől. A magyar piac együtt mozog a globálissal, igaz nemzetközi szinten még nagyobb, 7,6 százalékos volt a visszaesés. Asztali gépekből 24 ezret értékesítettek Magyarországon a harmadik negyedévben, ami 11,5 százalékos csökkenést jelent 2012 hasonló időszakához képest. A laptopok esetében valamivel kedvezőbb volt a helyzet, igaz ebben a kategóriában is 2,8 százalékos visszaesést mértek az IDC szakemberei. Összesen 98 ezer hordozható pc-t adtak el itthon a július-szeptemberi időszakban, közülük mintegy 20 ezer tartozott az ultrabook kategóriába. A nagyteljesítményű, mégis könnyű eszközök esetében egyébként komoly árzuhanás volt megfigyelhető az elmúlt egy évben, jelenleg már 200 ezer forint körüli áron lehet ebbe a kategóriába tartozó, jó felszereltségű és teljesítményű készüléket vásárolni, ami mintegy 40 százalékos árzuhanást jelent éves összevetésben.

A hazai pc-piacon az elmúlt negyedévben alaposan átalakult a gyártók rangsora, ugyanis az április-júniusi időszakban még csak harmadik Lenovo előrelépett az első pozícióba, a Dell és a HP elé. A három éllovast az Acer és az Asus követte az IDC adatai szerint.

A kutatócég elemzője szerint az utolsó negyedévben az uniós források felhasználásának határideje miatt már valószínűleg érezhető hatása lesz a kormányzati költésnek a magyar személyi számítógép piacon. A vállalati szférában nem várható számottevő keresletbővülés, a végfelhasználói szegmensben pedig a szokásos szezonális hatásra lehet számítani, vagyis karácsony előtt nőhet a vásárlások száma. Összességében az előző évhez képest növekedés várható a negyedik negyedévben, 158 ezer pc-t adhatnak majd el.

Miközben személyi számítógépből egyre kevesebb fogy, a táblagépek itthon és világszerte is tarolnak. Magyarországon a harmadik negyedévben 96,5 ezer tabletet értékesítettek a gyártók, ez 118 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbival összevetve. A szegmenst továbbra is az alacsonyabb árú eszközök uralja, illetve ezek magyar forgalmazói. Az általuk képviselt árelőnyt egyelőre a nagy globális márkák nem tudják behozni, azonban jól látszik az erre irányuló törekvés például a Samsung árazásában – közölte Bagi Bence. A negyedik negyedévben az IDC előrejelzése szerint 129 ezer tabletet adhatnak el Magyarországon a gyártók, így a teljes éves forgalom 400 ezer körül alakulhat.

Nagyon fogynak a táblagépek

Világszerte 81,6 millió személyi számítógépet adtak el a harmadik negyedévben, ez 7,6 százalékos visszaesést jelentett az IDC adatai szerint.

A társaság mérései alapján a táblagépek iránti kereslet továbbra is jelentős, a július-szeptemberi időszakban globálisan 47,6 milliót adtak el belőlük, ami közel 37 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az IDC prognózisa szerint 2013 utolsó negyedévében már lehet, hogy több táblagépet vásárolnak, mint személyi számítógépet, 2015-ben pedig már az egész évet vizsgálva is fölényben lesznek a tabletek.

A társaság mérései alapján a táblagépek iránti kereslet továbbra is jelentős, a július-szeptemberi időszakban globálisan 47,6 milliót adtak el belőlük, ami közel 37 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az IDC prognózisa szerint 2013 utolsó negyedévében már lehet, hogy több táblagépet vásárolnak, mint személyi számítógépet, 2015-ben pedig már az egész évet vizsgálva is fölényben lesznek a tabletek. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.