BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békéscsabáé lesz az állami repülőtér

Átveszi a békéscsabai repülőtér tulajdon- és üzemeltetési jogát a békéscsabai önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV). A város közgyűlése pénteken bízta meg Vantara Gyula polgármestert, hogy indítsa el a tárgyalásokat a tulajdon- és az üzemeltetés jog ingyenes átadásáról a többségi tulajdonos MNV-vel.

Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a békéscsabaiak számára a repülőtér fontos értéket képvisel, meg kell őrizni, gyarapítja a város vagyonát, hozzájárul a gazdaságfejlesztési célok megvalósításához. A repülőtér a 44-es főút mellett található, Békéscsaba és Gyula között. A légikikötő 30-40 fős személy- és áruszállító gépeket tud fogadni.

A polgármester szerint a repülőtér a forgalom növelésében közvetlenül érdekelt tulajdonossal gazdaságosan üzemeltethető. Az önkormányzat célja a turisztikai és gazdasági célú szolgáltatások bővítése. Mint mondta, a városból és környékéről eddig több vállalkozás jelezte igényét légi szállításra is, közöttük nemzetközi autóipari beszállítók is vannak.

A tárgyalásokról a polgármester kifejtette: az önkormányzat vezetése előzetesen egyeztetett az MNV felső vezetésével a repülőtér tulajdonjogának és üzemeltetésének ingyenes átvételéről. A repülőtér tulajdonosa és üzemeltetője a Békés Airport Repülőtér Működtető Fejlesztő Társaság.

A Békés Airportban a magyar állam a tulajdon nyolcvan százalékát jegyzi, 6,7 százalékát békéscsabai és Békés megyei egyesületek és intézmények, a békéscsabai önkormányzat tulajdonrésze 3,3 százalék. A repülőtér a Békés Megyei Önkormányzat tulajdona volt és a megyék átszervezésével került a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.