BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltűnt 80 ezer kassza tulajdonosa

A kereskedelmi szövetség méltányosságot kér a NAV-tól, amely ellenőrizni és szigorúan szankcionálni fogja azokat az adózókat, akik nem teljesítik az új típusú pénztárgépek beszerzésére és beüzemelésére vonatkozó kötelezettségüket.

Ezúttal nem a nagy üzletláncok, benzinkutak és gyógyszertárak által használt pc-alapú, úgynevezett nagy kasszákról van szó, hanem arról a közel 200 ezer kis kasszáról, amelyekre szeptember 3-ig kellett üzembe helyezési, vagy másként: regisztrációs kódot igényelniük a kiskereskedőknek, és amelyeket október elsejéig meg is kellett rendelni.

Ám az adóhatóságnak csupán 120 ezer szuperkassza megrendelését jelentették, ezért a NAV összevonta a szemöldökét. Hova lett a hiányzó 80 ezer?

A pénztárgép-forgalmazóknak ugyanis a november közepe előtt az  online pénztárgépre felvett megrendelésekről december 2-ig adatot kellett szolgáltatniuk a NAV-nak, ugyanakkor a beérkezett adatok egy része további tisztázást igényel, ezért a NAV kapcsolatba lép minden adóalannyal, amely regisztrációs kódot igényelt.

Ez hatalmas munkának ígérkezik, nem is megy egy csapásra. Ezért első körben azokat értesítik, akik kértek regisztrációs kódot, de nincs online pénztárgépre leadott megrendelésük. Ugyanakkor ezek ellenőrzését az értesítések megküldésével párhuzamosan meg is kezdik.

A NAV felhívja a figyelmet, hogy azzal az adóalannyal szemben, aki megszegi a pénztárgép üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségeket, mulasztási bírság szabható ki, amelynek összege magánszemély esetén 500 ezer forintig, nem magánszemély esetén 1 millió forintig terjedhet. Sőt, 2014. január 1-jétől az adóhivatal 12 napra be is zárhatja a pénztárgép üzemelésére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértő adózó üzlethelységét.

Ugyancsak ellenőrzésre és szankcióra számíthatnak azok, akik akadályozzák az online pénztárgép beüzemelését – például azt nem veszik át–, illetve azok, akik még regisztrációs kódot sem igényeltek a NAV-tól.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség a fentiekkel kapcsolatban nagyon fontosnak tartja, hogy ha a NAV hiányosságot talál, méltányosságból első esetben ne bírságoljon, csupán figyelmeztessen.

A szövetség ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy azokat a vállalkozásokat ne bírságolják meg, amelyek az év végén fel kívánnak hagyni a kereskedéssel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.