BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hónapjuk volt a szállodáknak

Októberben 5,9 százalékkal több vendég 4,6 százalékkal több vendégéjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek száma 2,6 százalékkal nőtt és 1,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, míg 9,6 százalékkal több belföldi vendég 8,2 százalékkal több éjszakát töltött a szálláshelyeken, mint tavaly októberben.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 53 százalékos volt, ami 0,7 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az öt- és négycsillagos egységek szobáinak igénybevétele kimagasló, 69, illetve 64 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága szintén átlagon felüli, 65 százalékos volt.

Októberben a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 531 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 8206 forint volt.

Az év első tíz hónapjában 5,3 százalékkal nőtt a vendégek és 4,4 százalékkal a vendégéjszakák száma a múlt év azonos időszakához képest.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján szeptemberben 1677 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év tízedik hónapjában 1,1 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a tavaly októberben beváltott üdülési csekk, valamint a SZÉP-kártya együttes forgalmával, ez 6,5 százalékos növekedést jelent. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – különböző főtevékenységű – vállalkozások a szálláshelyeken októberben közvetlenül
29 ezer főt foglalkoztattak, ami 2,1 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.