BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvenné a Sprint az amerikai T-Mobile-t

Folytatódhat jövőre az amerikai mobilpiac konszolidációja, a Wall Street Journal beszámolója szerint a Sprint felvásárolna a T-Mobile USA-t.

A fúzió keretében az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilcége szerezné meg a negyedik számú piaci szereplőt. A két társaság együtt 53 millió előfizetőt tudhatna magáénak, ezzel egyébként még mindig alaposan le lennének maradva a két piacvezetőtől. Az amerikai piaci második számú mobilszolgáltatója, az AT&T ugyanis 72 milliós mobilos táborral bír, míg a szegmens legnagyobb szereplője, a Verizon mintegy 95 millió ügyfelet tudhat magáénak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel, illetve mennyiért kerülne a T-Mobile amerikai érdekeltsége a Sprinthez, a Wall Street Journal egyelőre annyit közölt, hogy akár már 2014 első felében megvalósulhat a fúzió. A T-Mobile USA egyébként a közelmúltban felkeltette az AT&T érdeklődését is, a társaság alig két éve 39 milliárd dollárt kínált a cégért, azonban ezt az ügyletet az amerikai hatóságok sem nézték jó szemmel.

Az amerikai mobilpiac konszolidációja újabb lendületet vett az idén, hiszen szeptember elején hivatalosan is bejelentették, hogy a Vodafone 130 milliárd dollárért eladja a Verizon Wireless-ben lévő 45 százalékos részesedést. A vevő Verizon Communications 60 milliárd dollárt részvényekben, közel ekkora összeget készpénzben fizet ki, míg a fennmaradó mintegy 10 milliárd dollárt egyéb tételekkel, így például a Vodafone Italy-ban lévő részesedésével egyenlít majd ki a vevő. A tranzakciót 2014 első negyedévében zárhatják le. Ez az ügylet az utóbbi évek legnagyobb tranzakciója a távközlési iparban, hasonló nagyságrendű üzletre 2000-ben került sor, amikor a Vodafone megvette a Mannesmann AG-t.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.