BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább tarthat a Malév felszámolása

Ismét meghosszabbította a bíróság a Malév felszámolási eljárásának december 31-én lejáró határidejét. „A Fővárosi Törvényszék a Malév felszámolási eljárásában a felszámoló kérelmére a felszámolási zárómérleg elkészítésére nyitva álló határidőt 2014. június 30-ig meghosszabbította” – közölte lapunkkal Varga Jenő felszámolóbiztos. Hozzátette: a legutóbb lejárt tendereknél mind a balatonlellei üdülő ingatlanra, mind az egyéb eszközcsoportokra kiírt pályázatok eredménytelenül záródtak le, így mindkét eszközcsomagot újra meghirdetik. Jelenleg is van egy futó pályázat: a becsődölt Malév utolsó gépére lehet ajánlatot tenni január 6-ig. A felszámolási eljárás még 2012. február 14-én kezdődött. A teljes, bejelentett és elismert, mintegy 2000 hitelező igényét magában foglaló hitelezői követelésállomány közel 170 milliárd forintot tett ki. A tevékenység megszüntetésekor a Malév Zrt.-nél 1030 belföldi munkaviszony és további 15 országban 79 külföldi munkaviszony volt. Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmú Pilóták Egyesülete elnöke korábban lapunknak elmondta: mintegy 900 ember lassan két éve vár a pénzére, ami nettó 2 milliárd forint. Ezt a felszámolás biztosan nem fedezi, ezért állami segítséget kértek a megoldás érdekében.

A turizmus már megtanult a Malév nélkül élni. „A 2012-ben megszűnt nemzeti légifuvarozó által hagyott űrt a konkurensek mára szinte teljes egészében betöltötték. A SkyCourt megnyitása üzenetértékű volt az utazásszervezők és a légitársaságok számára. Továbbra is hiányzik ugyanakkor a reptér és a városközpont közti gyors kötöttpályás összeköttetés. Örvendetes, hogy 2013-ben Sármelléken, Debrecenben új menetrend szerinti járatok indultak, és a charterjáratok forgalma is emelkedett” – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. 2014-es stratégiai tervében.

A leányokat még idejében eladták

A Malév két, jól működő leányvállalatát (Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. és Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft.) már 2012 októberében megvásárolta az MNV Zrt. a felszámolótól. A szerződés fontos részét képezte a cégekhez kapcsolódó követelések és kötelezettségek rendezett átvétele is, ami elengedhetetlen feltétele volt a cégek további működésének. A Malév GH-nak ma mintegy 380 dolgozója van és 76 légitársasággal áll szerződéses partnerségben. Köztük van többek között a Wizz Air, a Lot, a KLM és az Air France is. Az Aeroplex is túlélte az anyacég csődjét, pedig a társaság bevételének körülbelül a fele származott a Malévtől.

Jelenleg 40 Budapestre közlekedő légitársasággal áll szerződésben a karbantartó cég és június óta már a sármelléki reptéren is van bázisa.

Jelenleg 40 Budapestre közlekedő légitársasággal áll szerződésben a karbantartó cég és június óta már a sármelléki reptéren is van bázisa. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.