BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német és a japán használt autókat keresik

Országosan, így Békés megyében is megélénkült a használtautó-piac tavaly. Az autók átlagéletkora már a 12 évhez közelít hazánkban. A céges és magánhasználatú kocsik egyaránt idősödnek tehát, az egyre növekvő szervizköltségek és a fogyasztás pedig jelentősen növeli az autót fenntartók kiadásait.

– A korábbi évekkel ellentétben, vélhetően az enyhébb télnek köszönhetően, idén már januárban is meglepően élénk volt a kereslet. Tavaly pedig főként az esztendő második felében nőtt a forgalom – tudtuk meg a használt autók értékesítésével foglalkozó, békéscsabai Autó Dual ügyvezetőjétől. Bernát Ferenc elmondta, a vásárlás során a vevők többsége most már a pénztárcájához mérten, megfontoltan választ kocsit.

– Fontos számukra az ár-érték arány, a megbízhatóság és a gazdaságos fenntarthatóság, valamint a garantált futásteljesítmény és az ismert szerviztörténet ugyancsak lényeges szempont a vásárláskor – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette, míg 2009-2010 környékén szinte mindenki rettegett a hitelfelvételtől, addig ma már ügyfeleik 40-45 százaléka dönt a forint alapú részletfizetés mellett. Érdekesség, hogy a korábban szinte már eladhatatlan, olcsó egykori „keleti csodák”, például a Trabant, a Wartburg vagy a Lada iránt is vannak érdeklődők.

Újra keresettek még a fiatalabb járművek, ugyanakkor ilyeneket az elmúlt időszakban nehéz volt beszerezni, hiszen a gazdasági válság 2008-as kirobbanása után kevés új autót helyeztek forgalomba.

– A helyzet mostanság kedvezőbb, köszönhetően a cégek élénkülő flottacseréinek. Érzékelhető még ugyanakkor a szűkös kínálat a minőségi használtautóknál, ennek köszönhető, hogy egyre többen keresnek fel bennünket az ország távolabbi pontjairól is.

Bernát Ferenc elmondta, a márkák tekintetében jelenleg a német típusok viszik a prímet, jelesül a Volkswagen és az Opel. Emellett a japán kocsikat is sokan választják.

A változást a számok is igazolják, mert míg a 2012-es esztendőben 1152 járművet értékesítettek az Auto-Dualnál, addig ez a szám tavaly 1425 volt. Több mint húsz százalékos forgalomnövekedést realizált tehát a kereskedés, ahol az elmúlt húsz esztendőben több mint 28 ezer autót értékesítettek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.