BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Posta és a Szerencsejáték Zrt. vezetője sem kapott jutalmat

Hiába zárt rekord árbevétellel 2013-ban a Szerencsejáték Zrt., vezérigazgatója ezúttal nem kapott prémiumot. Így járt a Magyar Posta csúcsvezetője is.

Nem számolhatott plusz jövedelemmel az év végén Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, ugyanis az állami vállalat közlése szerint a szakember 2013-ban nem részesült sem jutalomban, sem prémiumban. A veszteséges Magyar Posta által publikált 2013. harmadik negyedéves adatok szerint a vezetők 171 millió forint munkabért, 239 ezer forint prémiumot és 951 ezer forint béren kívüli juttatást kaptak, ellenben a jutalom rubrikában -703 ezer forint szerepel. Az „egyéb alkalmazottak” (mintegy 33 ezer munkavállaló) három hónap alatt a 15 milliárd forint munkabér mellett 4,9 millió forint prémiumnak, 200 millió forint jutalomnak és 1 milliárd forint béren kívüli juttatásnak örülhetett. „Az átlagkereset növelésére a létszámcsökkenés, valamint a működés hatékonyságának javítása során felszabaduló források biztosítottak lehetőséget. A teljes munkaidőre vetített átlagkereset nagysága 4,3 százalékkal emelkedett. Az ösztönzési rendszer átalakítása kapcsán alapvető szempont volt a stratégiai célok támogatása, az egyszerűbbé, átláthatóbbá tétel, az egyéni teljesítmények elismerése és a motiváló hatás” – olvasható az állami vállalat 2012-es jelentésében. Szarka Zsolt vezérigazgatónak amúgy bruttó 2 millió forint az alapbére, amelyhez az évente meghatározott teljesítményfeltétel elérése esetén az alapbér 80 százalékának megfelelő prémium tartozik.

Ennél is érdekesebb, hogy a rekordot rekordra halmozó Szerencsejáték Zrt-nél sem jártak jól a vezetők. „Szentpétery Kálmán vezérigazgató úr sem prémiumban, sem jutalomban nem részesült a rekord árbevétellel és eredménnyel záruló 2013-as év után” – közölte a Világgazdasággal az állami cég. Személyi alapbére megegyezik a Magyar Posta vezetőjével, de 2012-ben 43,2 millió forintot, 2011-ben pedig 43,4 millió forintot keresett Szentpétery Kálmán a cég weboldalán feltüntetett kimutatás szerint. Azt tudni kell, hogy az állami cégvezető juttatását alapvetően elvileg az elérhető magas bónusz teszi versenyképessé a magánszférában dolgozó csúcsvezetőkével. „A vezetők éves prémiumkitűzéseit (osztályvezetői szinttől felfelé) a vezérigazgató határozza meg. A kitűzött vezetői célok között – a vállalat eredményessége és az egyéni szakmai feladatok teljesítése mellett – minden esetben szerepel felelős játékszervezési kritérium is.

A vezetők teljesítményértékelése, valamint sikereik elismeréseként a premizálás önértékelés, illetve a felettes általi véleményezés alapján történik” – olvasható a Szerencsejáték Zrt. 2012-es üzleti jelentésében. Hozzáteszik: számos munkakör (területi képviselők, üzletvezetők, lottózói értékesítők, oddsmesterek) bérezése az adott terület eredményességén alapul, így fizetésük egy része teljesítménybérként realizálódik. Az adminisztrációban dolgozók pedig évente minimum két alkalommal teljesítményértékelést kapnak.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter még 2013 végén szólította fel az érintett állami vezetőket, hogy fizessék vissza a felvett prémiumuk kétmillió forinton felüli részét. Kormánypárti polgármestereknek, alpolgármestereknek is megtiltották, hogy felvegyék a jutalmukat, de a fővárosi cégvezetők sem jártak jobban.

Fontossági sorrend a fizetésekben

A Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. vezetőihez képest valamivel kevesebbet kereshetnek a Magyar Turizmus Zrt. elöjárói. A turisztikai marketingcég honlapján elérhető információk szerint Denéné Tóth Marianna vezérigazgató bruttó alapbére 1,7 millió forint, amihez 80 százalékos prémium járhat. A vezérigazgató-helyettesek pedig 1-1,5 millió forint között kereshetnek. A Magyar Turizmus Zrt-nél évente mintegy 50 millió forint prémiumot szoktak kifizetni a munkavállalóknak. A Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft-nél az ügyvezető havi bruttó 1,2 millió forintot kap, míg a Nemzeti Dohánykeres-kedelmi Nonprofit Zrt. honlapjáról kiderül, hogy Gyulay Zsolt vezérigazgató közel bruttó 1 millió forintot keres havonta megbízásos jogviszonnyal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.