BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adóvégrehajtás: Somogy és Kaposvár áll a toplista élén

Kaposvári cégek az abszolút rekorderek, náluk jártak a legtöbbször adóvégrehajtók az elmúlt hat évben: az egyiknél negyvenkilenc, a másiknál negyvennyolc alkalommal. A feketelista.hu közzétette azt is: 2013-ban minden eddiginél több, összesen 822 694 esetben rendelt el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) cégek és magánszemélyek ellen adóvégrehajtást. Ez a szám a 2012-es évhez képest 4,9 százalékos növekedést jelent. Tavaly 6,5 százalékkal több vállalkozásnál kellett végrehajtást elrendelni az adó beszedése érdekében. Ha az adóhatóság nem talál vagyont, kezdeményezi a cég felszámolását. Jellemző, hogy az adóhátralék 61 százaléka a felszámolással, vagy a felszámolási kezdeményezéssel érintett cégeknél gyűlt össze. Az adós mindaddig szerepel a NAV nyilvántartásában, amíg végrehajtás alá vont adótartozása van.

Somogy „tarolt”: két szennai cégnél tízszer, egy kaposvárinál kilencszer jártak tavaly adóvégrehajtók, ezzel mindegyik társaság igen előkelő helyre rangsorolta magát az országos százas toplistán, ahová öt 2013. évi adóvégrehajtással le,hetett „felférni”. Kétes dicsőég, de az első tízben hat somogyi társaság: két szennai, egy-egy kaposvári, marcali, nagyatádi, valamint kőröshegyi. Míg Kaposvárt tizenkét érintett vállalkozás képviseli (a fővárost ugyanakkor mindössze kettő), addig Siófokot és Marcalit három, de például három kicsiny somogyi község, Baté, Nyim és Hács is felkerült a feketelistára egy-egy ott székhelyet létesített társaság által.

Az idén NAV több területen is növeli az adóbehajtás hatékonyságát – „fenyeget” az adóhatóság. Igénybe veszi a jogszabály által biztosított új lehetőségeket, így például azt, amelyik az adóvégrehajtók mellett a pénzügyőröket is felhatalmazza ingófoglalásokra. A hatékonyság másik eszköze az informatikai rendszer fejlesztése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.