BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dell tabletek Magyarországon is

Tavasszal érkezik a magyar piacra a Dell táblagépe, emellett új szervereket és tároló megoldásokat is bevezet majd az idén a cég. A tulajdonosváltás körül bonyodalmak nem érintették a társaság hazai teljesítményét, növelte forgalmát, pc-értékesítése pedig 20 százalékkal ugrott meg az első tíz hónapban

Várhatóan idén tavasszal érkezik meg a magyar piacra a Dell táblagépe – mondta el lapunknak Dienes-Oehm Tivadar (képünkön jobbról), a cég magyarországi vezetője. A kulcspiacokon már a múlt év vége óta elérhető készülék mellett a vállalat további újdonságokkal is készül az idén, így folyamatosan frissítik a szerverkínálatot, emellett adattároló megoldásaik köre is bővül majd. A Dell az előzetes adatok alapján a január végén záruló üzleti évben növelni tudta magyarországi forgalmát. Mivel az utolsó negyedév adatai még nem állnak rendelkezésre, még nem tudni, hogy mekkora mértékű a fejlődés, de elképzelhető, hogy tíz százalék fölötti lesz a bővülés.

A még néhány éve is szinte kizárólag a személyi számítógépeiről ismert Dellnél 5-6 éve jelentős átalakításba kezdtek annak érdekében, hogy teljes körű informatikai megoldásokat kínálhassanak. A cég számos felvásárlást hajtott végre, hogy további technológiákkal, megoldásokkal bővítse portfólióját. A vállalat az idén ősztől ismét magáncégként működik, miután Michael Dell a Silver Lake Partners nevű kockázatitőke-társasággal összefogva egy 25 milliárd dolláros ügylet keretében felvásárolta a társaságot. A régi-új tulajdonos új stratégiát is hirdetett, amelynek fontos eleme a nagyvállalati termék- és szolgáltatás-portfólió kiterjesztése - mondta el Anja Monrad, a Dell regionális vezetője a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. De jelentős figyelmet fordítanak az értékesítési hálózat növelésére, komoly befektetéseket indítanak a pc-k és tabletek fejlesztésében, illetve terjeszkedésre készülnek a feltörekvő piacokon is. Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy a Dell új termékei és megoldásai jóval gyorsabban jutnak el a magyar piacra is – tette hozzá Dienes-Oehm Tivadar.
A cégvezető közlése szerint a múlt év első tíz hónapjában 65 ezer személyi számítógépet adott el itthon a Dell, ez 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és ezt az időszakot vizsgálva piacvezető ebben a szegmensben a társaság. Az év végi adatok még nem állnak rendelkezésre, de Dienes-Oehm Tivadar szerint ebben az időszakban is több jelentős projekten szerepeltek sikeresen. A jelentős mértékű értékesítés-bővülésben szerepet játszott, hogy az év második felében felgyorsultak az európai uniós finanszírozással megvalósuló projektek, hiszen minden érintett arra törekedett, hogy lehívják a rendelkezésre álló forrásokat.

Dienes-Oehm Tivadar 2014-ben azt várja, hogy az elmúlt évek csökkenése, illetve legjobb esetben is stagnálása után a hazai informatikai növekedni kezd. A választások ugyan befolyásolhatják majd a forgalmat, hiszen lesz néhány hónap, amikor az állami beszerzések várhatóan visszaesnek, ám az új uniós költségvetési ciklus indulásával újabb tenderek megjelenésére lehet számítani. A Dell 2014-ben is magyarországi forgalma növekedésére törekszik, és a rendelkezésre álló portfólió jó alapot teremt ahhoz, hogy megtartsa, vagy akár erősítse is piaci pozícióját.

Kívül a tőzsdén

Története egyik legnagyobb változását élte át az idén a Dell, a cég ugyanis kivonult a tőzsdéről, miután az alapító Michael Dell a Silver Lake Partners-szel összefogva megvette a társaságot. Az ügylet nem ment simán, mivel a milliárdos Carl Icahn szintén határozott elképzelésekkel rendelkezett a vállalat jövőjét illetően, igaz ő a tőzsdén tervezte a Dell jövőjét, legalábbis a közeljövőben. A felvásárlást szeptemberben hagyták jóvá a részvényesek, akik részvényenként 13,75 dollárnyi készpénzt, illetve 0,13 dollárnyi egyszeri osztalékot kaptak.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.