BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellendülőben az autópiac

A személygépjármű forgalomba helyezés területén a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete 2013-ra a tavalyihoz képest 10 százalék növekedést prognosztizált, amely némileg alacsonyabb szinten kb. 6 százalékos előrelépéssel valósult meg.

Az év eleji jelentős visszaesés pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott, így október végére a piac már pluszban volt, ami novemberre sem változott, míg decemberben a tavalyival azonos mértékű forgalomba helyezést realizáltunk.

A cég hozzáteszi, üdvözli a piac pozitív alakulását azonban óvatosan érdemes ezt kezelni,mivel nagyon alacsony darabszám mellett jönnek ki ezek a százalékos értékek. A 2013. december hónap már a tavalyi viszonylag erősebb referenciához képest maradt stabil, ami a trend pozitív jellegét sokkal jobban megerősíti, mint a korábbi hónapok kétszámjegyű ugrásai.

2014-re 10-12 százalékos növekedést prognosztizált a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, ami azt jelenti, hogy a piac hosszú idő után eléri és átlépi a 60 ezres darabszámot. Előrejelzésük 62 000 db új személyautó forgalomba helyezését mutatja 2014-ben.

A kishaszon járművek forgalomba helyezése esetében 2013 végére a finanszírozási feltételek kedvező irányú változása jelentős előrelépést hozott, így az év utolsó hónapjaiban már-már a válság előtti forgalomba helyezést közelítő számokkal találkozhattot a cég. Ennek eredményeképpen a piac a megelőző évhez képest 5 százalékkal nőtt, ami némileg alulmúlja az év elején tett 10 százalékos előrejelzésüket.

Tekintettel a kedvező finanszírozási környezet fennmaradására, 2014-re ismét 10 százalékos előrelépést gondolunk, ami egy 12 000 – 12 500 db körüli forgalomba helyezést jelent.

A nagyhaszon járművek forgalomba helyezése esetében az óvatos 6 százalékos előrejelzést a valóság messze felülmúlta, és mintegy 20 százaléknyi növekedést produkált, amelynek fő oka, hogy 2014-ről az EURO6 átállás miatt előrehozott forgalomba helyezések valósultak meg az év utolsó harmadában.

Ez decemberben sem volt másként, amikor a piac közel háromszorosa volt a 2012-eshez képest. Ez a terület az egyetlen, amely a válság előtti évhez, 2007-hez képest jelentős, mintegy 100 százalék növekedést mutat. Tudnunk kell azonban, hogy a 2013 év végi növekedés árát a 2014. évi csökkenésben fogjuk nagy valószínűséggel megfizetni. Ennek megfelelően 20 - 25 százalék csökkenéssel számolva mintegy 3600 új tehergépjármű értékesítésével számolunak 2014-re.

A motorkerékpár piacot sújtja most már ötödik éve legsúlyosabban az értékesítési válság. Annak ellenére, hogy a 125 ccm hengerűrtartalmú motorok 2012 tavasza óta vezethetők „B” kategóriás jogosítvánnyal, az ettől várt, és más európai országokban tapasztalt jelentős forgalomnövekedést ez a lehetőség sem motiválta. A motorkerékpár értékesítés volumene az EU egész területén jelentősen csökken, így hazánkban is. Decemberben a piac rendkívül alacsony volumen mellett produkált közel 20 százalékos növekedést. Az egyesület 2100 db új motorkerékpár értékesítését jósolja a jövő évre.

Általánosságban: ahhoz, hogy a szakma megfelelő területi eloszlásban tudja az elvárt szolgáltatási színvonalat biztosítani, legalább átlagosan évi 85 000 új személyautó és 15 000 kishaszon jármű; 3500-4000 nagyhaszon jármű és 6000 motorkerékpár forgalomba helyezése lenne szükséges. Egyelőre egyedül a nagyhaszon jármű piac tudja ezt a számot produkálni - olvasható az egyesület közleményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.