BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt vannak a legfrissebb migrációs adatok

Az orvosok kivételével tavaly tovább emelkedett a külföldre távozó egészségügyiek száma, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a migráció, ha minimális mértékben is, összességében mérséklődjön az ágazatban. A fiatal gyógyítók viszont megállíthatatlanul elvágyódnak.

Mintegy öt százalékkal kevesebb egészségügyi dolgozó kérte ki 2013-ban a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, mint egy évvel korábban. 


Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott legfrisebb adatok szerint ugyanakkor szinte kizárólag az elvándorló orvosok száma mérséklődött tavaly, a többi szakmában nem sikerült megállítani az évek óta tartó tendenciát.

 

A legtöbben még mindig az orvosok közül távoznak: míg 2012-ben 1108, 2013-ban 955 doktor döntött a külföldi munkavállalás mellett. A fogorvosok közül tavaly 263-ban vették az irányt Nyugatnak, számuk egy évvel korábban „csak” 255 volt. A boldogulásukat más országban kereső ápolók és szülésznők száma rendületlenül nő, a tavalyelőtti 518-cal szemben 2013-ra már 555-re emelkedett. A gyógyszerészek közül is mind többen vállalnak munkát külföldön: 2012-ben 65, tavaly már 77 szakember távozott. Az orvosokon kívül még az „egyéb” egészségügyi szakemberek közül mentek külföldre kevesebben, az ő számuk azonban mindössze kettővel csökkent.

 

Az orvosok közül továbbra is a háziorvosok és a belgyógyászok, az aneszteziológus és intenzív terápiás orvosok, a sebészek, a csecsemő- és gyermekgyógyászok, valamint a szülészek és nőgyógyászok tervezik legtöbben a jövőjüket rövid-, vagy akár hosszabb távon is Magyarországon kívül.

 

A harminc év alatti gyógyítók közül 611-en távoztak, szemben az egy évvel korábbi 590-nel. De a közhiedelemmel ellentétben a külföldi munkavállalás nem csak a fiatalabb generációkat foglalkoztatja, tavaly 185 orvos, illetve egészségügyi szakdolgozó 50 éves is elmúlt, amikor váltott.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.