BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negyvenmilliárd dollárt bukott az Apple

Nem kápráztatta el a tavaly október-decemberi időszakra vonatkozó eredményeivel a befektetőket az Apple, a rekord bevétel ellenére közel 8 százalékkal esett a cég részvényeinek értéke, ami azt jelentette, hogy a vállalat piaci értéke 40 milliárd dollárral csökkent. A jelentős zuhanáshoz az is hozzájárult, hogy a cég a január-márciusi időszakra a korábban vártnál kisebb forgalmat prognosztizált.

A 2013. december 28-án zárult első üzleti negyedévében 57,6 milliárd dolláros bevételt ért el az Apple, ez valamivel több, mint 5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, és rekordnak számít ebben az időszakban. A társaság adózott eredménye 13,07 milliárd dollár volt, amely nagyjából megfelel a 2012. hasonló periódusában elért nyereségnek.

A rekordbevétel ellenére a befektetők nem voltak elégedettek az Apple teljesítményével a múlt év utolsó három hónapjában, és tovább rontotta a hangulatukat, hogy a vállalat a második üzleti negyedévére – vagyis a január-márciusi időszakra – a korábban prognosztizált 46 milliárd dollárnál lényegesen alacsonyabb, 42-44 milliárd dolláros bevételi előrejelzést tett közzé. A hírek hatására az almáslogójú cég papírjainak értéke közel 8 százalékkal esett a tőzsdezárást követő kereskedés során, ami azt jelentette, hogy a társaság piaci értéke 40 milliárd dollárral csökkent.

Az első üzleti negyedévben iPhone-ból 51 milliót tudtak eladni, ez hárommillióval maradt el az előzetes várakozásoktól. iPad-ből 26 milliót értékesített a cég.

A második üzleti negyedévre vonatkozó csökkentett bevételi előrejelzés annak fényében meglepő, hogy az Apple néhány hete megállapodott a legnagyobb kínai mobilszolgáltatóval, a China Mobile-al, így a távol-keleti társaság kínálatában is szerepelnek már a vállalat mobiltelefonja, ami többszázmillió potenciális vásárlót jelent a cég számára. Igaz, az első hírek szerint visszafogott érdeklődés fogadta a China Mobile ügyfelei részéről az iPhone-ok megjelenését a kínálatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.