BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pályázatok: a szolgáltatók már reagáltak

Lezárta a frekvenciaértékesítési pályázat tervezetéhez érkezett szolgáltatói észrevételek feldolgozását és értékelését az NMHH. A hatóság szerint kiemelt cél, hogy az előfizetők egyenlő eséllyel juthassanak hozzá a legkorszerűbb, versenyképes árú széles sávú szolgáltatásokhoz.

Lezárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására kiírt pályázat tervezetéhez érkezett szolgáltatói észrevételek feldolgozását és értékelését – adta hírül az NMHH internetes oldalán. A hatóság közlése szerint a mobilcégek részéről a tervezettel kapcsolatban beérkezett észrevételek rámutattak arra, hogy a szabályozói oldal és a piaci szereplők számára egyaránt kiemelt cél a magyar digitális gazdaság fejlesztése, valamint az, hogy az előfizetők egyenlő eséllyel juthassanak hozzá a legkorszerűbb, versenyképes árú szélessávú szolgáltatásokhoz. A Világgazdaság további részleteket kért arról, hogy milyen észrevételeik voltak a hazai szolgáltatóknak a hazai fejlesztéseket és mobilpiacot hosszútávon meghatározó tender kapcsán, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Az NMHH november 29-én tette közzé a 800 MHz-es tartományt is magában foglaló frekvenciaértékesítési pályázat dokumentációjának tervezetét. Az anyag szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapította meg a tervezet. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni. A frekvenciahasznosítás második ütemében megszerzett jogosultságok 2029. február 15-ig lesznek érvényesek. Ez a tender azért is kiemelt jelentőségű, mert eredménye meghatározza majd, hogy milyen formában valósul meg a negyedik generációs mobilhálózatok további kiépítése.

Az elmúlt félévben jelentős események történtek a frekvenciagazdálkodás kapcsán. Tavaly szeptemberben bejelentették, hogy az NMHH meghosszabbította a három mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – 900 és 1800 MHz-es tartományban meglévő frekvenciahasználati jogosultságait 2022-ig. Ez a megállapodás összesen 110,9 milliárd forintnyi fizetési kötelezettséget jelentett a mobilcégek számára, igaz a megállapodás részeként az évente fizetendő díjakat mérsékelték.

A frekvenciavagyon egy másik elemének értékesítése is folyamatban van, a 450 MHz-es tartományban 10 évre jogosultságot elnyerő cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése valósulhat majd meg ebben a sávban. Erre a tenderre csak az MVM NET Zrt. adott be pályázatot, amit az NMHH már nyilvántartásba is vett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.