BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Álruhában támad a Microsoft a Nokia Android mobiljaival

Látszólag egyszerű piaci nyitás a Nokia részéről, hogy a most bemutatott, „X” típusjelű készülékeire – most először – Android operációs rendszert telepít. A háttérben azonban más a helyzet.

Ha közelebbről megvizsgáljuk az Androidos Nokia telefonokat, hamar kiderül, hogy ebből a lépésből valószínűleg inkább a Microsoft és nem a Google húz majd hasznot.

Androidos telefon, beépített Play áruház, Gmail, Google drive és társai... sokaknak természetes, hogy az operációs rendszer és a ezek a Google szolgáltatások együtt járnak, hiszen a legtöbb gyártó valóban egyszerre telepíti fel ezeket a készülékeire.

Csakhogy ennek nem kell feltétlenül így lennie. Az Android Google-fejlesztés és természetes, hogy a keresőóriás minden erejével a saját termékeit erőlteti az Androidos telefonokra, de maga a platform szabadon fejleszthető, átírható.

Pontosan ezzel élt a Nokia, amikor kifejlesztette a fejlődő piacoknak szánt X, X+ és XL jelzésű telefonjait. Ezeken a mobilokon – most először – a Microsoft szolgáltatásai futnak majd alapértelmezettként és nem az Androiddal rendszerint egybecsomagolt Google szoftverek. A finn mobilvállalat ezzel óriási előnyre tehet szert, hiszen az ázsiai piacokon eddig finoman szólva nem fogadták lelkesen az eddig általa használt Windows Phone operációs rendszert, az Androidot viszont annál inkább.

A TIME magazin szerint ez annyit tesz, hogy a Nokia felvásárlására egy éve készülő Microsoft úgy kezdi el használni az Androidot, hogy a saját hasznára fordítja.


A tét hatalmas, hiszen a kérdés az, kinek sikerül legjobban meghódítania a következő egymilliárd új okostelefon tulajdonost, akik az alsó- és középkategóriából választanak majd telefont. A mobilpiac következő átalakítását azok a vásárlók irányítják majd, akik 200 dollár alatt vesznek telefont, a Nokia pedig a mostani hármas bemutatóval pontosan őket célozta meg. Az Apple komoly stratégiai döntés előtt áll, hiszen el kell döntenie, továbbra is a felsőkategóriás eladásokból származó magas profitot részesíti-e előnyben az olcsóbb készülékek tömeges eladásával szemben.

Eközben a többi Androidos gyártónak igyekeznie kell, hogy a lehető legkomolyabb testreszabással különböztesse meg a többi telefontól. A játszma vesztese (még ha kis mértékben is), de  Google lehet, hiszen a trend eredménye a „csupa Google” mobilok háttérbe szorulása lehet az egyéni szolgáltatásokat nyújtó példányokkal szemben. A Microsoft ezzel a lépéssel maga mögött hagyhatja a sokszor saját fejlődését akadályozó monolitikus gondolkodásmódot, hogy mekkora sikerrel, az az idei évben dőlhet el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.