BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is kapnak segítséget a kis patikák

Működési célú támogatásra 700, kamatmentes támogatáselőlegként pedig összesen 1,2 milliárd forintot vehetnek igénybe idén a kis forgalmú patikák.

A költségvetési törvény értelmében idén is van lehetőségük a kis patikáknak működési célú támogatás és kamatmentes támogatás-előleg megszerzésére – hívja fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara. 


 

Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a közelmúltban a Világgazdaságnak azt mondta: az ilyen és hasonló pótlólagos források, valamint a gyógyszertárak feszesebb, felelősebb gazdálkodása is hozzájárult ahhoz, hogy mind a veszteséges gyógyszertárak szám, mind a veszteség mértéke csökkent az utóbbi években. Míg 2009-ben még 600-650 patika működött negatív szaldóval, tavaly már csak mintegy 330, és

az év végére számuk már 300 alá került. A gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló patikai tartozás pedig 61,2 milliárdról 45,1 milliárdra mérséklődött.

 

A működés célú támogatásra az idei költségvetésben 700 millió forint áll rendelkezésre. Ebből azok a patikák részesülhetnek, amelyek egy településen egyedül végeznek gyógyszerellátást, és legalább heti 40 órában nyitva tartanak. Feltétel még, hogy a tavalyi első fél évben a közfinanszírozott gyógyszerforgalmazásból származó árréstömegük ne haladja meg a 7,2 millió forintot. A 6 millió forintnál kisebb árréstömeg esetén a támogatást 1,25-ös szorzóval állapítják meg. A támogatás mértéke az azt negyedévente igénylők számától függ, fiókgyógyszertár esetében havi 20 ezer forint. 

 

A másik támogatási forma a kamatmentes támogatáselőleg, amelyre a költségvetésben idén 1,2 milliárd forintot különítettek el. Ezt a kamatmentes, visszatérítendő finanszírozási előleget évente egy alkalommal lehet igényelni az OEP-től a kispatikák. Azok, amelyek egymaguk biztosítják egy település gyógyszerellátását, vállalkozóként csak egy patikát üzemeltetnek, a tavalyi első féléves árréstömegük nem haladja meg a 7 millió forintot, és nincs 60 napnál régebben lejárt köztartozásuk. Az előleg összege maximum 4 millió forint, fiókgyógyszertárat működtető közforgalmú gyógyszertár esetében maximum 5 millió forint lehet. 


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.