BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mezőgazdaság: Jövőre új korszak jön

Teljesen átalakul jövő évtől az agrártámogatások rendszere, a mostani átmeneti év áll rendelkezésre a felkészülésre, amikor az új pénzeket a régi szabályok szerint osztják el. 2015-től jön a zöldítés, amely a teljes támogatás feltétele lesz, és várhatóan sokan választják majd az átalánytámogatást is

A jövő évtől, azaz 2015-től jelenik meg az uniós agrártámogatásokban a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, vagyis a zöldítés, amely jelentősen átalakítja a mezőgazdasági támogatások rendszerét. Az idei év átmeneti helyzetet eredményez, vagyis az új hétéves költségvetési ciklus első forrásait költik el, de még a régi szabályok szerint. Miután a politikai megállapodás uniós szinten megszületett decemberben a Közös Agrárpolitikáról, a végrehajtási rendeletek megjelenése idén áprilisra várható.

Könnyítést jelent már az idei évtől, hogy a támogatási előlegek fizetéséhez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek – jelentette ki Czerván György a Közös Agrárpolitika (KAP) új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, Tatán. Czerván György hozzátette azt is, hogy a Kormány – a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetetését követően – év végén döntött arról, hogy továbbra is az egyszerűsített területalapú támogatási rendszert (SAPS) alkalmazza 2021-ig.

A legfontosabb változás az, hogy a tagállami éves közvetlen támogatási keret jelentékeny hányadát, 30 százalékát a következő évtől a zöld komponens teszi ki, amely három fő elemből áll. A terménydiverzifikáció elősegítése érdekében az előírások szerint csak 30 hektár szántóterület felett kell három eltérő növényt termeszteni, vagyis az eredeti tervekhez képest sokat puhult a szabály. A terménydiverzifikáció alól ráadásul mentesülnek azok az üzemtípusok, ahol egy vagy több követelményt automatikusan teljesítenek, így például biogazdaságok, egyes tanúsítási rendszerekben résztvevő gazdaságok valamint az állandó gyepterületek.

A Brüsszel által eredetileg javasolt csomag szigorúbban értelmezte az ökológiai fókuszterület fogalmát is. Az intézkedés szerint a termelőknek a teljes összegű támogatás érdekében 2014-től ki kellett volna vonniuk a művelésből teljes gazdaságuk hét százalékát. A végső megállapodás szerint ugyanakkor az ökológiai fókuszterület nagysága hét helyett csak öt százalék lenne, ezt később, 2017-ben felülvizsgálják. Ráadásul a fókuszterület fenntartása csak 15 hektár szántó felett kötelező, és elismerik ezen a címen a nitrogénmegkötő növények termesztését is, így például kiváltható a fókuszterület lucerna termesztésével is.

Fontos feltétel még az állandó legelők fenntartása. Országos szinten a gyepterületek nagyságát legfeljebb 5 százalékkal lehet csökkenteni 7 év alatt, ez azonban nemzeti szinten értelmezendő, vagyis előreláthatóan nem jelent majd különösebb nehézséget a betartása.

A tagállamok a teljes első pilléres, azaz agrárforrás 30 százalékának erejéig átalánytámogatást is adhatnak az azt igénylő legkisebb gazdáknak. Ez legfeljebb 30 hektárig adható, és a támogatás összege nem haladhatja meg az egy hektárra vetített nemzeti átlagtámogatás 65 százalékát, viszont nagyon egyszerű adminisztrációval igényelhető majd. A várakozások szerint ez a támogatási forma Magyarországon hozzávetőleg 50 ezer forint körül lesz majd egy hektárra vetítve.

Brüsszel előtt a földtörvény

Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt, és ha arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében – közölte Brüsszel. Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter fordult a földtörvény ügyében a bizottsághoz.

A biztos hivatala szerdán adott írásbeli válaszában megállapította: az EU-jog értelmében az olyan korlátozások, amelyek más EU-országbeli embereknek történő földeladásra vonatkoznak, a tőke szabad mozgásának korlátozását jelentik. A tőke, az emberek, az árucikkek és a szolgáltatások szabad mozgása annak a négy alapszabadságnak az egyike, amelyeken az EU egységes piac nyugszik, ezek korlátozása csak indokolt esetben elfogadható – tette hozzá.

A biztos hivatala szerdán adott írásbeli válaszában megállapította: az EU-jog értelmében az olyan korlátozások, amelyek más EU-országbeli embereknek történő földeladásra vonatkoznak, a tőke szabad mozgásának korlátozását jelentik. A tőke, az emberek, az árucikkek és a szolgáltatások szabad mozgása annak a négy alapszabadságnak az egyike, amelyeken az EU egységes piac nyugszik, ezek korlátozása csak indokolt esetben elfogadható – tette hozzá. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.