BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több pénz érkezik az alapellátásba márciustól

Praxisonként átlagosan havi csaknem 70-80 ezer forinttal emelkedik márciustól a háziorvosi praxisok bevétele – derül ki az Országos Egészségbiztosítás által közzétett információkból.

Az úgynevezett kártyapénzre havonta átlagosan 28-30 ezer forinttal kaphatnak többet a praxisok. 


 

További 5500-16 300 forint érkezik havonta a háziorvosokhoz az úgynevezett indikátorrendszerre fordítható keret emelés nyomán. A háziorvosokban dolgozó egészségügyi szakdolgozók után a praxisok márciustól úgynevezett szakdolgozói kiegészítő díjban részesülnek. Ennek fedezete összesen 1,8 milliárd forint, amelyből – a foglalkoztatás heti időtartamának függvényében – havi minimum 10, maximum 20 ezer forintos fizetés-kiegészítéshez jutnak az érintettek, a praxisok pedig 22-23 ezer forintos plusz bevételhez.

 

A mintegy 150, tartósan betöltetlen praxisban betegeit is ellátó háziorvosok további félmilliárd forintot kapnak. Ezeknek a körzeteknek a betöltésére ismét pályázatot írnak majd ki, ennek lebonyolítója az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lesz. Egy praxis maximum ötmillió forintot nyerhet, a háziorvosnak pedig vállalnia kell, hogy legalább öt évig ellátja a körzetet. 

 

A hátrányos térségekben dolgozó fogorvosi alapellátó praxisok finanszírozását havi százezer forinttal emelik meg. A területi ellátást végző védőnők átlagosan havi nettó 30 ezer, az iskolai védőnők havi 34 ezer forintos bérfejlesztésben részesülnek. A fenntartó önkormányzatok összesen 1,75 milliárd forintot kapnak erre a célra, az elmúlt évek negatív tapasztataiból okulva címkézetten.

 

Az emelt összegű díjazást márciustól építik be a rendszerszerű támogatásba, az első két hónapra jutó összeget utólag, egyszerre fizetik ki. A fogászati szolgáltatók várhatóan egy hónappal később, de szintén visszamenőlegesen kapják meg a különbözetet és a pluszfinanszírozást. 


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.