BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer, az előírásokat betartó cég esett el az állami támogatástól

Azok a kasszacserére kötelezett vállalkozások, amelyek február 28-ig megkapták az új online pénztárgépet, jogosultak a kasszacsere 50 ezer forintos állami támogatására. Azok a megrendelők azonban türelmi időt kaptak, amelyek olyan cégektől akartak szuperkasszát vásárolni, amelyek forgalmazási engedélyét visszavonták (Alt Cash Kft. Japán Cash Kft.), illetve amely a gyanú szerint elsikkasztotta a megrendelők pénzét.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban a türelem azoknak a vállalkozóknak is járna, amelyek minden előírást, regisztrációs és megrendelési határidőt betartottak, mégsem kapták meg időben a pénztárgépet. Így közel 10 ezer vállalkozás nem kaphatja meg a támogatást. (Előfordult ugyanakkor, hogy a kereskedő megkapta a szuperkasszáját, de a 170 ezer forintjáért nem járt a használati utasítás. A viszonteladó egy linket küldött, ahol letöltheti a 120 oldalt, ha akarja.) Az azonban kétségtelen, hogy már folyamatos a szuperkasszák üzembe helyezése és már több mint 60 ezret be is kötöttek a NAV-hoz.

Januárban a KSH első gyorsbecslése szerint 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesített mennyiség.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi második fél évben felgyorsult a forgalombővülés, éves szinten azonban az értékesített árumennyiség növekedése még szerény, ráadásul eltérő mértékű az egyes termékkörökben. Az élelmiszerpiac bővülése például csak az utolsó negyedévben közelítette meg a 2 százalékot, viszont éves szinten éppen hogy csak átlépte a tavaly előtti szintet. Mindenesetre az idei első fél évben a tavalyi másodikhoz hasonló volumennövekedésre számít Vámos György, aki szerint júniusig 2-2,5 százalékkal haladhatja meg az értékesített árumennyiség az elmúlt év azonos időszakában mértet. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy idén a tavalyinál magasabb lesz az infláció, ezért a reálbérek kisebb mértékben növekednek.

A forint gyengülő árfolyama miatt pedig az elmúlt hetekben már bekövetkezett az importcikkek 3-5 százalékos drágulása, ami visszafogja a növekedés ütemét. A tavalyi második fél évben indított új dohányértékesítési rend elvitte a forgalom egy kisebb részét a hagyományos élelmiszer üzletektől, viszont az újságárusok számára 30 százalék feletti bevételkiesést okozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.