BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vaterának már bejött – Mi a kockázati tőke sikerének titka?

Elsősorban olyanokkal találkozunk, akik még nem építettek fel céget – mondta el a Gerő Viktor, a Vatera egyik alapítója a Világgazdaság és az M27 ABSOLVO Consulting közös, kockázati tőkéről szóló rendezvényén. Gerő két éve vágott bele a kockázati tőkebefektetésbe.
 
A kockázati tőkés és a vállalkozó először az asztal két oldalán ül, de amikor egy vállalkozó házasságot köt egy kockázati tőkéssel, akkor az asztal egy oldalára kerülnek – mondta Gerő Viktor, a Conor Fund partnere.
 
Nagyon sok startup vállalat úgy éli meg a kockázati tőkebefektetést, mint egy sikert, de ez még nem a siker, csak annak a feltétele – hangsúlyozta Gerő Viktor. Tudni kell, hogy mi az „exit”, amikor a kockázati tőkés kilép a vállalatból „Egy szakmai befektetőnek sokkal többet ér meg a cég, ha fel szeretné vásárolni. Egy pénzügyi befektető sokkal kevesebb dolgot tud hozzáadni a vállalathoz, mint egy szakmai befektető” – véli. „A legjobb lehetőség, ha annyira jól megy a cégnek, hogy a tulajdonosok akarják visszavásárolni.”
 
A Vatera esetében éppen egy konkurens volt a felvásárló – mondta Gerő Viktor. „Fontos, hogy milyen kockázati tőkéshez megyünk. Milyen háttere van, és milyen területen vannak tapasztalatai” – hívta fel a figyelmet Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO ügyvezető partnere.
 
„Nagyon fontos, hogy a tőkefolyósításokat mérföldkövekhez kössük. Ha nem hozza a számokat a vállalat, akkor nincs következő tőkefolyósítási kör” – mondta Gerő. Hozzátette, az üzleti tervet mérföldköveiben teljesíteni kell. Épp ezért szükséges, hogy a cégvezetésnek stratégiai víziói is legyenek, fogadja a piac visszajelzéseit, és lássa, hogy milyen úton tud haladni. „Ha nem teljesül a mérföldkő, akkor meg kell vizsgálni az okokat.” 

„Figyeli kell a költségszerkezetre” – hangsúlyozta Gerő Viktor. „A kockázati tőkés ne menjen bele olyan mélységig a cég életébe, ami nem egészséges. A vállalakozó érti a piacot, ő a szakember, és ezt a kockázati tőkésnek figyelembe kell venni” – vélekedett.
 
„Az jöjjön kockázati tőkéshez, akinek nem csak pénz kell. A bank pénzt ad és fedezetet kér, házat, autót. A kockázati tőkésnél az utolsó az, hogy pénzt ad. Mi nem két és fél százalékon adunk pénzt, hanem egy vesszőt odébb tolunk, és nem előrefelé” – mondta Gerő. „Mi adunk hálózatot, szakmai segítséget is.” A Conor Fund partnere hangsúlyozta, meg kell ismerni a kockázati tőkést, mielőtt szerződést köt.
 
„Egy vállalat 3-6 hónap alatt jut pénzhez kockázati tőkéstől, ha nem számítjuk bele a felkészülési időt” – vélekedett Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO Consulting ügyvezető partnere.
 
A külső befektető érkezésével valami új dolog történik a vállalatnál – mondta Dr. Antall György, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda cégtársa. „A magyar cégek általában családi vállalkozások.”
 
Egy teljesen más viszony jön létre, ha belép a kockázati tőkés, a vállalatvezető szuverén, cézári hatalma megszűnik, és el kell viselni a tőkéstársat. Alkalmassá kell tenni a vállalatot a befektetésre – jegyzete meg Antall György.
 
Az első fontos dolog a titoktartási megállapodás – hangsúlyozta Antall György. Ha már tudjuk, hogy merre tartunk, akkor jöhet a szándéklevél. Ez tartalmazza, hogy a vállalat mennyi pénzt kaphat, mire fordíthatja, valamint az irányítási jogokat is leírják.
 
A kockázati tőkebefektető jellemzően tőkeemeléssel új tőkét juttat a cégbe, így szerez tulajdonrészt. Egy szakmai befektető nem friss tőkét juttat a cégbe, hanem tulajdonrészt vásárol – mondta Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO Consulting ügyvezető partnere
 
„Ha idő előtt fogy el a pénz, és nem érjük el a célokat, akkor az újabb pénz sokkal drágább lesz” – hangsúlyozta Horgos Lénárd. Kiemelte: a cégérték nem egyenlő az elfogadott tranzakciós árral. „Attól függően, hogy milyen cégről van szó, eltérően kell értékelni” – tette hozzá.
 
„A kockázati befektetők az exitnél szeretnének nagyot kaszálni” – mondta Antall György. „Látni kell, hogy kik azok, akik beleteszik a pénzt a vállalatba.”
 
Horgos Lénárd megjegyezte, ha túl nagy tulajdonrészt adunk át, és valamelyik tulajdonostárs nem motivált, akkor mindenki rosszul jár. „Árbevételi célt megjelölni kicsit kockázatos, inkább tárgyaljanak más feltételekről. Például a disztribútorok vagy a felhasználók száma is lehet egy jó mérföldkő” – vélekedett.
 
A befektető nem kockáztathatja azt, hogy bent ragad a vállalkozásba – mondta Antall. Időhöz vagy értékhez kell kötni a kiszállást – tette hozzá Horgos Lénárd.
 
Szerinte az osztalékról mindig kell beszélni. Ha a kockázati tőkés osztalékot szeretne kivenni, mindig arról kell beszélni, hogy miért szeretné. Ha viszont van olyan dédelgetett tervünk, hogy vissza szeretnénk vásárolni a vállalatot, akkor legyen osztalék.
 
Jellemzően a kockázati tőkést kisebbségi tulajdonosként jön be, 25 és 50 százalék között, de bizonyos kérdésekbe vétó jogot vagy együttdöntési jogot kér – hívta fel a figyelmet Antall György. Ez az egyik legszenzitívebb kérdés. A döntési jogosultságok egy pár téma köré csoportosulnak, ami például a vállalkozás megszüntetésével vagy felvásárlásával kapcsolatos.
 
Horgos Lénárd felhívta a figyelmet, a befektető nem azért megy oda, hogy eltávolítsa az ügyvezetőt. „Aki a saját cégét nevelgette, az elkötelezett lesz” – tette hozzá. Ezzel az „eltávolítási” joggal csak bizonyos negatív események esetén élhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.