BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lesz a mobil frekvencia

Az eredetileg jelzettnél jóval kisebb összeg szerepel a szélessávú mobilszolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázat legújabb tervezetében, összesen így is több mint 104 milliárd forintot fizethetnek majd a nyertesek. Az ügyben hamarosan konzultációt tartanak, a végleges tenderkiírás május végén jelenik meg az elképzelések szerint.

Jelentős mértékben csökkentette az egyes elnyerhető csomagok árát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására kiírt pályázat múlt hét végén közzétett tervezetében. Míg korábban mintegy 125 milliárd forintot vártak a meghirdetett 9 csomag értékesítéséből, addig a most nyilvánosságra hozott dokumentációban ennél jóval alacsonyabb, valamivel több mint 104 milliárd forintos összeggel számolnak. A három legértékesebb frekvenciacsomag esetében például összesen több mint 13 milliárd forintos a csökkenés. A legdrágább, „A” jelzésű csomagért a jelenlegi tervek szerint 33,2 milliárd forintot kell majd fizetni, a „B” jelzésűért 31,7, míg a „C”-ért 27,2 milliárd forintot.

Az új tervezetről április 29-én tart konzultációt az NMHH, az azzal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat pedig május 7-ig várja a hatóság. A jelenlegi elképzelések alapján május 22-én indul majd a pályázati eljárás, a jelentkezéseket pedig június 16-ig kell leadniuk a frekvenciacsomagokért versenybe induló szolgáltatóknak.

Az NMHH-nak a jogszabályok szerint a tenderkiírás közzétételének napjától számított 45. és 150. nap között kell határozatban eredményt hirdetnie. A pályázati dokumentáció tervezet szerint az eljárás eredményeként megszerezhető frekvenciákra vonatkozó használati jogosultságok egységesen 2029. június 15-ig érvényesek. A frekvenciahasználati jogosultság időtartama egy alkalommal – változatlan szerződéses feltételekkel – 5 évvel meghosszabbodik abban az esetben, ha a nyertesek a hatósági szerződésben foglalt kötelezettségeiket szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítették. Ez a tender azért is kiemelt jelentőségű, mert eredménye meghatározza majd, hogy milyen formában valósul meg a negyedik generációs mobilhálózatok további kiépítése.

A múlt év őszétől jelentős események történtek a hazai frekvenciagazdálkodás kapcsán. Tavaly szeptemberben bejelentették, hogy az NMHH meghosszabbította a három mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – 900 és 1800 MHz-es tartományban meglévő frekvenciahasználati jogosultságait 2022-ig. Ez a megállapodás összesen 110,9 milliárd forintnyi fizetési kötelezettséget jelentett a mobilcégek számára, igaz a megállapodás része volt az is, hogy az évente fizetendő díjakat mérsékelték. Az akkor létrejött egyezségnek köszönhetően kiszámíthatóbbá vált működési környezet pozitívan hatott a hazai mobilcégekre, amit az is jelzett, hogy a múlt év őszén mindhárom társaság kínálatában megjelent havi 10 ezer forint körüli összegért korlátlan belföldi beszélgetési lehetőséget kínáló átalánydíjas csomag, amelyeket egyébként az idén is megtartottak.

Feszített tempó
Az egyetlen induló, az MVM Net Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 450 MHz-es frekvenciapályázatát. A társaságnak igyekeznie kell a fejlesztésekkel, ugyanis az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az előírt adatátviteli kapacitásokat, de húsz hónap alatt már Magyarország 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania.

A cég kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz, többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek működtetése valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.