BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál lassabban nőhet az it-piac

A korábban vártnál lassabban nőhet a globális informatikai piac az IDC legújabb előrejelzése alapján. A tavalyi 4,5 százalékos bővülés után erre az évre 4,1 százalékos fejlődést prognosztizál a piackutató cég.

Korábban 4,6 százalékos növekedést jelzett 2014-re a világ informatikai piacán az IDC, a társaság azonban legújabb prognózisában csökkentette ezt az értéket 4,1 százalékra. A múlt évben 2012-höz képest 4,5 százalékos volt a bővülés. A piackutató elemzése szerint az év eleje óta komoly bizonytalanság érezhető az it-költésekben, amelyi részben váratlan makrogazdasági hatásokra vezethető vissza. Az IDC tanulmánya külön említi az ukrajnai válságot, illetve a kínai gazdaság megtorpanását. Ezek a tényezők negatívan befolyásolják az üzleti bizalmat, így visszavetik az informatikai beruházásokat is.

A növekedési előrejelzés csökkentésének másik oka a mobileszközök forgalmára vezethető vissza. Míg az elmúlt években rendkívül dinamikusan bővült az okostelefonok és táblagépek értékesítése világszerte, addig az első negyedév már csak kisebb mértékű fejlődést hozott ezekben a szegmensekben. A tabletek esetében az előzetesen vártnál gyengébben sikerült az első három hónap, 50,4 millió ilyen készüléket adtak el, ami mindössze 3,9 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Az IDC elemzése szerint a felhő alapú megoldások adhatják a szoftverpiac 10 százalékát az év végére. De az adattárolók és szerverek esetében is egyre gyakoribb, hogy a vállalatok nem veszik meg azokat, hanem inkább bérlik a kapacitásukat, az IaaS (Infrastructure as a Service – infrastruktúra szolgáltatás) a szegmens 15 százalékát teszi majd ki.

Az év második felében pozitív változásra számít az IDC, az érett gazdaságokban felgyorsulhat az elöregedett eszközpart lecserélése, míg a feltörekvő piacokon, és főleg Kínában a múlt év közepétől érzékelhető gazdasági lassuláson túllépve újra dinamikusan nőhetnek az it-költések.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.