BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Chevron-ellenes világnapot hirdettek

Május 21-ét Chevron ellenes világnapnak nyilvánította több olyan közösség, amelyek jelentős károkat szenvedtek az óriásvállalat tevékenysége miatt. Sérelmeiket egy kiáltványban fogalmazták meg, az aláírók között vannak romániai, argentínai, amerikai, nigériai közösségek is.

A Chevron Texaco kőolajkitermelésének kárvallottjai egy Amazon menti ecuadori erdőben már 15 éve küzdenek a céggel. Arra akarják rábírni a vállalatot, térítse meg az általa okozott ökológiai katasztrófa nyomán fellépő károkat. Az ügy széles összefogást váltott ki: az ecuadori közösségek mellé más országok környezetvédelmi szervezetei is csatlakoztak: Vaslui megyei közösségek Romániából, a Neuquén Mapucha Konföderáció Argentínából, richmondi szervezetek Kaliforniából, valamint a Niger deltájában működő környezetvédők. Tiltakozásukat a Chevron Áldozatainak Egyezményes Kiáltványukban fogalmazták meg.

„Földjeinket a vállalat önkényesen használta, és tanúi lehettünk a gondatlan munkálatoknak betudható természetrombolásoknak, láttuk, ahogyan megbetegszenek és meghalnak emberek, egyéni és közösségi jogainkat folyamatosan semmibe vették... Százezren vagyunk, akiket károsan érintettek a Chevron intézkedései Ecuadorban, Nigériában, az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Romániában és egyéb országokban.

Az a tény, hogy a Chevron elutasítja a földjeinket ért károk anyagi megtérítését, olyan magatartásra utal, amely mutatja, milyen könnyen lépi át a határokat” – írják a nyilatkozatban. Csak remélni lehet, hogy az összefogás meghozza a várt eredményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.