BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a fizetésképtelen cég a régióban

Kelet-Közép-Európában a fizetésképtelenségi eljárások száma tavaly újabb rekordra, 70 ezerre nőtt – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A csőd-, a felszámolási és végelszámolási eljárásokat magában foglaló fizetésképtelenségi eljárások száma egyaránt emelkedett a térségben. A régióban a fizetésképtelenségi ráta 1,2 százalékos volt, szemben a 2012-es 0,94 százalékkal.

A Coface elemzése szerint az elmúlt évben komoly kihívásokkal kellett megküzdeniük a kelet-közép-európai vállalatoknak. A régió országaiban az egyébként is gyenge gazdasági helyzet tovább romlott, a költségvetési hiány lefaragását célzó kormányzati intézkedések féken tartották a lakossági fogyasztást, a szigorodó hitelfeltételek pedig visszafogták a hitelek iránti keresletet.

Az elemzés alapján Románia 6,44 százalékos fizetésképtelenségi rátát ért el, ez volt a legmagasabb a régióban, ami több mint 27 ezer eljárást takar. Magyarországon 13,5 ezer fizetésképtelenségi eljárást regisztrált a Coface tavaly, ez 2,3 százalékos fizetésképtelenségi rátának felelt meg. Csehország pedig 883 fizetésképtelenségi eljárással, 0,72 százalékos rátával zárta az elmúlt évet. Lengyelország és Szlovákia jobban szerepelt, előbbi 883 eljárással, 0,05, utóbbi pedig 507 eljárással 0,09 százalékos eredményt ért el.

A Coface szakértői Magyarországgal kapcsolatban kiemelték, hogy a csődszabályozás egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Egyre több csődeljárás indul ugyan, de marginális a sikerrel záruló eljárások száma. A felszámolási eljárások száma is nőtt, kedvező, hogy itt az eljárások felgyorsultak a szabályok egyszerűsítése miatt. A Coface megítélése szerint a legkedvezőtlenebb folyamat a kényszertörlések számának drasztikus emelkedése, ami a fizetésképtelen cégek felszámoláson kívüli, ellenőrizetlen kivezetését jelenti a piacról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.