BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több orosz érkezik Magyarországra

Idén márciusban a külföldivendég-éjszakák száma 4,1, a belföldivendég-éjszakáké 0,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a KSH.

A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele a vendégforgalom csökkenése ellenére 3,7 százalékkal nőtt.

A statisztikusok figyelmeztetnek: a márciusi vendégforgalom csökkenésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly a húsvét márciusra esett, így az ünnepi forgalom már abban a hónapban éreztette hatását, míg idén csak az áprilisi adatok közt fog megjelenni.

Idén márciusban a külföldi vendégek 749 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégekszáma és az általuk eltöltött éjszakáké is mérséklődött (3,0, illetve 4,1 százalékkal). A Németországból, az Ausztriából és a Csehországból érkezők forgalma csökkent (12, 21 és 2,2 százalékkal), az Egyesült Királyságból érkezőké stagnált (-0,2 százalék), az olasz, valamint legnagyobb mértékben az orosz vendégek által eltöltött éjszakáké bővült (5,5, illetve 21 százalékkal).

Márciusban a belföldi vendégek 626 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,5 százalékkal nőtt, míg az általuk eltöltött éjszakáké enyhén (0,8 százalékkal) csökkent a tavalyi márciushoz hasonlítva. A belföldivendég-forgalom 3 régióban emelkedett: Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál és Dél-Alföldön. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 79 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 3,5 százalékkal visszaesett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 44 százalékos volt, ami 0,6 százalékponttal kevesebb az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 59 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (53 százalék) volt.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 14 356 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 6309 forint és a teljes árbevétel 12 038 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 3,7 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év harmadik hónapjában. Összesen 21 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint. A vendéglátásból 4,9 milliárd forint folyt be, 337 millióval több, mint tavaly márciusában.

2014. március 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2244 volt, ezen belül 899 szálloda 52 ezer szobával, 878 panzió 9,5 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségiszálláshelyek) száma 467 volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.