BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai topban a győri kézisek büdzséje

Vállalatként próbál gazdálkodni a kétszeres BL-győztes Győr Audi ETO. A klub büdzséje a női kézilabdában az európai élmezőnyben van, de harmada, negyede a kontinens top férfi csapatainak.

„A kiesés ellen küzdött még 25 éve klubunk a magyar bajnokságban, azóta folyamatos munkával, és eredményességgel, a költségvetést apróbb, nagyobb lépésekkel növelve már kétszeres Bajnokok Ligája győztesek vagyunk” – nyilatkozta lapunknak a Győri Audi ETO KC női kézilabda klub elnöke. Kelecsényi Ernő elmondta, hogy a klub a 2000-es évek közepére, második felére ért olyan szintre, hogy az európai kézilabda élet meghatározó szereplője legyen. A BL legjobb négy csapata közé 2007-től folyamatosan minden évben bejutottak, döntőt is játszottak, tavaly már a finálét is megnyerték, idén pedig megvédték címüket.

Kelecsényi szerint a sikerekben meghatározó a két névadó szponzor jelenléte. Rengeteget számított, hogy 2006-ban az Audi a csapat névadó szponzora lett. Három éves ciklusokra kötnek szerződéseket, eddig mindig nőtt a támogatás mértéke folyamatosan javítva a feltételeket. Legutóbb tavaly júliusban kötöttek kontraktust, melybe eredményességi bónuszt is beépítettek. A klubelnök nem árulta le lapunknak, hogy pontosan mennyi jelenleg a Győr költségvetése, 25 évvel ezelőtt még mintegy 20 millió forintból gazdálkodtak, azóta már sokszorosára nőtt a büdzséjük.

Győr város önkormányzata is kiemelt támogatónak számít, nagyságrendileg hasonló összeggel, mint az Audi. „A két fő partner támogatása biztosítja a megfelelő hátteret, biztonságot és a folyamatosságot, hogy mindig középtávra tudunk tervezni" – mondta Kelecsényi. A cégek közül jelentős támogató még az MVM, a Digi és az OTP. A mezeken lévő kiemelt szponzorokon kívül még 20-30 kisebb támogató van. Kelecsényi hangoztatta, hogy a klub vállalatként próbál gazdálkodni, ugyanazokat az elveket alkalmazzák a működés során, mint a cégek. A bevétel 10-15 százaléka a bérletek és a jegyek értékesítéséből származik. Igen jelentős összeg, 225 ezer euró származik a BL-sikerből, a Final Fourba jutás miatt az európai szövetségtől 75 ezer eurót kapott a klub, míg a döntő megnyeréséért 150 ezer eurót.

A győri női kézilabda klub költségvetése, mintegy harmada, negyede az európai élvonal férfi csapatainak büdzséjéhez képest. A női klubok között az élmezőnyben vannak, a macedón Vardar Szkopjének lehet nagyobb költségvetése. Azonos szinten vannak a montenegrói Buducsnoszt Podgoricával, valamint a feltörekvő román klubokkal (mint például a súlyos anyagi gondokkal küzdő Oltchim Ramnicu Valcea után a HCM Baia Mare), mint ahogyan az a szerződtetett játékosok igényeiből kiderül. A skandináv klubok valamivel szerényebb keretből gazdálkodhatnak, kivétel talán az évek óta az élmezőnyben lévő norvég Larvik.

A taós támogatások kapcsán Kelecsényi elmondta, hogy korábban is mindig jóval többet költöttek az utánpótlásra, mint a több klub, ebből a rendszerből nőtt ki Görbicz Anita és Pálinger Katalin is. Az utánpótlás-nevelésre, létesítményfejlesztésre költhető taó-kedvezmény lényegesen javította a feltételeket, pluszt forrást tudtak áldozni a fiatalokra, amit a korábbi költségvetésből kellett elvenni. A Győr mintegy 300 millió forintot nyert el a cégek által felajánlott társaságiadó-kedvezményből. A sikeres klub nem tapasztalta meg azt, mint sok más sportág, hogy a cégeknek is előnyt jelentő taós kedvezmény miatt a szponzoráció elmaradt volna.

A Győr korábbi otthonában, a 2000 fős Magvassy csarnokban telt ház előtt játszott. A szezon előtt a bajnoki mérkőzésekre általában eladták az összes ülő helyre a bérletet, és az állóhelyekre is 500 darabot. Egy év alatt mintegy 60 ezren nézték meg a helyszínen mérkőzéseiket. A csarnokot az önkormányzattól bérelték, csakúgy mint az átalakítás alatt az egyetemi csarnokot, ennek finanszírozásában az utánpótlás tekintetében a taós támogatás is szerepet játszik. Győrben 4,9 milliárd forintért új, 5500 férőhelyes csarnokot építenek, amely többek között a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak is otthont ad majd. Az új csarnok Győr városáé lesz. A klubelnök reméli, hogy az általuk termelt bevételek bérlőként (ennek feltételei még kialakítás alatt vannak), majd őket illetik meg, de erről még nem voltak egyeztetések.

„Roppant nagy kihívás lesz számunkra, hogy az új, nagyobb csarnokot is megtöltsük, növelni tudjuk a bérletesek számát" – mondta Kelecsényi. A célok teljesítése érdekében újabb támogatókat kell majd találni, de ennek vannak korlátai. A mezfelület például korlátozza a lehetőségeket, mivel azon 4-5 fő támogató szerepelhet. A klubelnök elmondta, hogy nem szeretnék telehalmozni a mezt szponzorlogókkal, mert a támogatók így láthatatlanná válnak. A klubtól a szezon végén több játékos is távozik. Így például visszamegy Podgoricába a montenegrói Katarina Bulatovic, Raphaelle Tervel visszavonul, s távozik Soós Viktória, Hornyák Dóra és Sirián Szederke is. A következő szezon átigazolásaival már tulajdonképpen készen vagyunk, mivel ezt időben el kell kezdeni, január végig le kell zárni a játékosokkal a tárgyalásokat" – hangoztatta Kelecsényi.

A BL-szezon tavaszi folytatásakor, februárban, márciusban már nem akarnak foglalkozni a következő szezon kérdéseivel, így az átigazolásokkal sem. Bulatovic helyére a vb gólkirály német Susann Müllert szerződtették Lipcséből, akiben klubelnök szerint „óriási lehetőségek vannak”. Megszerezték a horvát Vesna Milanovic-Litrét a kaproncai Podravkától. A Győr fiókcsapatától, a Veszprémtől pedig a keretbe kerül az egyik legtehetségesebb fiatal magyar játékos, Planéta Szimonetta. Kelecsényi elmondta, hogy még egy ismert európai játékos érkezik a csapathoz, a nevét a jövő héten közlik majd.

A PSG a világ leggazdagabb klubja

A világ leggazdagabb férfi kézilabda klubja a Paris Saint-Germain, melynek a 2013/14-es bajnokságban 13,5 millió eurós büdzséje van. A labdarúgó csapathoz hasonlóan katari befektetők pénzelik a kézilabdázókat is, céljuk a Bajnokok Ligája győzelem, de idén a Veszprém (melynek állítólag 6-7 millió eurós büdzséje lehet) megakadályozta ebben őket. A francia szövetség nyilvánosságra hozta az összes csapat büdzséjét, ezek alapján a Montpellier a második legtehetősebb 6,6 millió euróval, míg a Dunkerque a harmadik 4,6 millió euróval. a ligában a játékosok átlagfizetése 6328 millió euró. Korábban a spanyol Atletico Madrid 3,5 millió euróból a Barcelona 9 millió euróból is gazdálkodhatott, míg a már tönkre ment AG Koppenhágának 2012-ben még 13,3 milliós büdzséje volt. A német Kielnek pár éve 9,5 milliós, míg a Hamburgnak 9 milliós költségvetése is volt.

A női klubok közül az orosz Szergej Szamszonenkó által Vardar Szkopjének egyes hírek szerint évi 3,2 milliós költségvetése van.

A női klubok közül az orosz Szergej Szamszonenkó által Vardar Szkopjének egyes hírek szerint évi 3,2 milliós költségvetése van. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.