BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő győzelem - Véget érhet Steve Jobs atomháborúja

Négy évig tartó, rendkívül költséges pereskedés után lassan befejeződhet az Apple és az Androidot használó okostelefongyártók háborúja, miután az almás cég ismét egy győzelemnek aligha tekinthető eredményt ért el egy kaliforniai bíróságon. Jelenleg úgy tűnik, a szabadalmi háborúk legnagyobb győztese furcsa módon a Microsoft.

"Az Android egy hatalmas lopás, kész vagyok arra, hogy termonukleáris háborút indítsak ellene, és az Apple 40 milliárdos vagyonának utolsó pennyjét is arra költsem, hogy helyrehozzam ezt az igazságtalanságot" - így hangzott Steve Jobs azóta szállóigévé vált ígérete, amelyet úgy tűnik, utódja sem lesz képes beteljesíteni.

A győztes nem nyer semmit

A négy éve kisebb-nagyobb megszakításokkal zajló szabadalmi háborúban ugyan most győzött az Apple, de a kaliforniai bíróság ítélete minden, csak nem győzelem a vállalat számára. Az Apple 2 milliárd dolláros kártérítést követelt a Samsungtól, azt állítva, hogy az Androidos okostelefon gyártója több szabadalmazott technológiáját is engedély nélkül használta, többek között a "slide to unlock" funkciót is. A friss ítélet szerint a Samsungnak mindössze 120 millió dollárt kell fizetnie, ráadásul az Apple is kinyithatja a pénztárcáját, mert a bíróság úgy ítélte meg, hogy ők is megsértették a koreai cég fotórendezési technológiájához kapcsolódó szabadalmát. Noha az almás cég ezért csak 158 ezer dollárt fizethet a Samsungnak, valószínű, hogy a milliós győzelmi díjat szinte teljes egészében elviszik majd az ügyvédi költségek – írja a The Guardian.

A szabadalmi jogi szakértők egyetértenek a Nomura elemzőjével, Richard Windsorral abban, hogy a szabadalmi háborúval egyik résztvevő sem nyert igazán, viszont mind a Samsung, mind az Apple haszonkulcsa megszenvedte a pereskedést.

Az óriás színre léphet

A gyártók továbbra is szabadalmaztatott technológiákra építik majd  a mobiltermékeiket és a helyzet egyetlen kulcsa egy általános, hosszú távú megállapodás lehet. Ehhez pedig az elemzők szerint feltétlenül be kell vonni az eddig a háttérből operáló Google-t. Hihetetlen, de az Apple eddig még nem perelte be közvetlenül az Android fejlesztőjét és tulajdonosát, viszont költséges háborút vívott a csatlósaival, köztük a legnagyobb Samsunggal és a HTC-vel. A Google szerepét jól szemlélteti, hogy a fent említett bírósági eljárás kapcsán benyújtott dokumentumok bizonyítják: a keresőóriás felajánlotta támogatását a Samsungnak a jogi  költségekre és az esetleges kártérítésekre. (A Google egyébként nem kommentálta ezt a tényt, a Samsung pedig írásban közölte, hogy nem tart igényt a támogatásra.)

A Google egyébként ezt a stratégiát követte akkor is, amikor 12,5 milliárd dollárért megvásárolta a Motorola Mobilityt, ezzel élre ugorva a szabadalmi költségek listáján. A Motorola az adásvétel előtt mindössze 718 millió dollárra becsülte védett technológiáinak összértékét, a Google viszont azonnal 5,5 milliárd dollárra taksálta a csomagot, egyértelműen jelezve, hogy igen nagy összeget akar kipréselni a jóformán csak a szabadalmai miatt megvásárolt Motorolából.

A nevető negyedik

Ha az ügyvédi költségeket is beszámítjuk, az eddigi harc legnagyobb nyertese valószínűleg a Microsoft. Redmond szépen halkan több tucatnyi Androidos gyártóval állapodott meg szabadalmi jogdíjak kifizetéséről, becslések szerint a Windows gyártója csak tavaly 1,2 milliárd dollárt kaszálhatott a licenszekből, jóval többet, mint amennyit a Windows Phone szabadalmai hoztak a konyhára.

Mi is nyertünk

A fogyasztókat vigasztalhatja az a tudat, hogy a cégek meddő háborúskodása pozitív fejleményt is hozott, hiszen az Európai Unió ennek nyomán dolgozta ki az SEP rövidítéssel jelzett alapvető szabadalmak fogalmát. Brüsszel ezzel létrehozta azon szabadalmak körét, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy egy adott eszköz kompatibilis legyen a jelenleg használt mobilhálózatokkal (3G, 4G, Wi-Fi) és mint ilyenek, használati joguk nem korlátozható aránytalanul egyéni piaci szereplők javára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.