BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsók a magyar hotelek

A régióban legalacsonyabbnak számító átlagszobaárak ellenére 11,4 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a hazai szállodák bevétele.

A magyarországi szállodák idén az első negyedévben a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az 54,8 eurós átlag szobaárral az utolsó helyen végeztek – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elemzéséből. Budapest 30 európai város között szobafoglaltságban 49,3 százalékkal a 26. lett, Pozsonyt, Prágát, Tallint és Vilniust megelőzve, az egy kiadható szobára jutó bevételben pedig csak a szlovák és a litván fővárost előzték meg a magyar főváros szállodái.

Az egyes kontinensek, kiemelt régiók szállodai teljesítményét vizsgálva a szövetség szerint megállapítható, hogy szobafoglaltság terén a három legjobb eredményt Ausztrália, Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia érték el 70 százalék feletti telítettséggel. Európában a londoni, a manchesteri és a párizsi hotelekben volt a legkevesebb üres szoba.

„Kiemelkedően teljesítettek a hazai ötcsillagos hotelek az idei első negyedévében, az ágazat teljesítményét országos szinten az ötcsillagos szállodák eredményei húzták magukkal. A kategóriában elért 53,7 százalékos átlagos foglaltság 5 százalékponttal, az egy kiadható szállodai szobára jutó 16 649 forintos szállásdíj pedig 17,6 százalékkal lett magasabb mint tavaly” – közölte az MSZÉSZ. Hozzátették: legnagyobb piacaink közül két számjegyű volt a növekedés az orosz, a cseh, az amerikai piacról, ellenben jelentős visszaesés történt az osztrák, a spanyol és a német piacokról.

A gyenge forint ellenére az EU tagországokból összességében kevesebben szálltak meg a hazai szállodákban, viszont az év első három hónapjában az ázsiai vendégéjszakák száma 10 százalékkal nőtt. Az idén január-márciusban a magyarországi szállodák bruttó szobaár-bevétele 26,5 milliárd forint, összes bruttó forgalma pedig 51,3 milliárd forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az előbbi 21,2 százalékkal, az utóbbi 26,8 százalékkal nagyobb a 2008 hasonló időszakában elértnél. A KSH szerint pedig a belföldi kereslet szempontjából egyre fontosabb SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban 2014 első negyedévében 2,2 milliárd forint volt, ami a bázisban elért 1,9 milliárdnál 18,3 százalékkal nagyobb. Ez 23,6 százalékát teszi ki a szállodák belföldi szobaár-bevételének.

„Az európai turizmus lendülete töretlen 2014-ben, a gazdasági problémák enyhülése, az egyre stabilabb gazdasági növekedés várhatóan a turizmus további bővülését fogja eredményezni” – derül ki az Európai Utazási Bizottság megbízásából a Tourism Economics által készített negyedéves jelentéséből.

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. hírlevelében közölt jelentés szerint az európai beutazások 3,7 százalékkal növekedhetnek idén. A válság enyhülése nyomán főleg Németország és az Egyesült Királyság esetében lehet erőteljes növekedésre számítani. A távoli küldőpiacok közül pedig számottevő növekedés Észak-Amerikából várható, az ázsiai országok közül főleg Kínából prognosztizálnak jelentős forgalomnövekedést.

Szálloda is lesz a Párisi Udvarban

A Mellow Mood Group (MMG) 2,1 milliárd forintért megvásárolta az V. kerületi Párisi Udvart a kerületi önkormányzattól, a vonatkozó szerződést tegnap írták alá. „A Budapest egyik ékkövének számító Párisi udvar felújítása tovább erősíti majd az V. kerület törekvését, hogy a belvárost olyan színvonalra emelje, amely a külföldi vendégeknek még vonzóbbá teszi Budapestet. Az épületbe tervezett szálloda, éttermek és üzletek számos új munkahelyet teremtenek a fővárosban” – közölte az MMG.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.