BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az importtej borzolja a kedélyeket: demonstráhatnak a tejtermelők

A Földművelésügyi Minisztérium, a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselői már egyeztettek arról, hogy hogyan kezeljék a megnövekedett importtej miatt kialakult helyzetet.

Az elmúlt egy-másfél hónapban  jó néhány kereskedelmi egységben szinte csak külföldi UHT tejekkel, illetve külföldi sajtokkal akcióztak, ami rendkívül káros a hazai tejágazatnak – hangsúlyozta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Leszögezte: szigorúbb szabályozást várnak a tejipari nagykereskedelmi engedélyek kiadásakor.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) részéről még nem érkezett visszajelzés arról, hogy az általa képviselt kereskedelmi cégek hogyan reagálnak a tejtermelők kérésére, hogy részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben. A szaktárcától a feketekereskedelmet visszaszorító szabályozást várnak, a nagykereskedői tevékenység szigorúbb engedélyeztetését, ellenőrzését. Fontosnak tartják a piacszabályozó intézkedések bevezetését, főleg a 2015-ben megszűnő tejkvóta rendszer okán.

Az elnök kiemelte, hogy a problémát egyrészről azok az ál nagykereskedők jelentik, akik akár az áfát elcsalva hozzák be a terméket nyomott áron, de gondot jelent a mélyen az előállítási ár alatt beérkező importtej és tejtermék is.

Az Európában forgalomban lévő tej kevesebb mint 5 százalékát lefedő spot tejpiac árai az évszaknak megfelelően ingadoznak, tavasszal túlkínálat jellemző, így lejjebb mennek az árak is. Azonban, ha a szerződéses rendszer a termelők és kereskedők között jól működne, a spot piac nem befolyásolná az árakat, és ez hosszú távon is biztonságot adna a termelőnek – tette hozzá.

A nagy áruházláncok közül az Auchan, a CBA, a Tesco és a Lidl arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elkötelezettek a magyar termékek mellett és fontosnak tartják a hazai termelők érdekeinek védelmét.

A gazdálkodók képviselői az egyeztetések után is szükségesnek tartják a hatékony érdekérvényesítést, mivel, például a Coop-hálózatot a termelők kifejezetten nagy tejtermék-importőrként tartják nyilván – mondták az agrarszektor.hu-nak tejágazati szakemberek. Szinte biztosra veszik, hogy a fokozódó importveszély miatt sor kerül a figyelemfelkeltő demonstrációra.

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló szereplők érdekeinek védelmét azokkal szemben, akik a komoly erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt tevékenységükkel veszélyeztetik – hangsúlyozta az FM  az egyeztetések után kiadott közleményében, de konkrét megoldási lehetőségeket vagy terveket nem említett. A megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, továbblépésre pedig e lehetőségek kölcsönös értékelése után kerülhet sor.

A minisztérium megfogalmazása szerint az importált tej mértékének hirtelen növekedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak és a magyar feldolgozóknak, de nem jó a kereskedelemnek és a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem. Különösen, mert a tárca szerint a tejágazatban tudatosan felépített, komoly együttműködés alakult ki a kormányzat, a kiskereskedelem és a tejtermelők között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.