BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az utolsó napig dolgoztak a vb-megnyitó helyszínén

Ma a Brazília-Horvátország mérkőzéssel este megkezdődik a XX. Labdarúgó-világbajnokság. Brazília 1950 után másodszor rendezője a tornának. Akkor minden idők legnézettebb világbajnoki mérkőzésén, közel 200 ezer szurkoló előtt azonban Uruguay legyőzte a házigazdákat. Azóta egyedüliként az összes vb-n résztvevő Brazília érte el a legtöbb világbajnoki címet, összesen ötöt.

A FIFA 207 tagországából 203 vett részt a 2011 júniusától 2013 novemberéig tartó, összesen 820 meccset jelentő selejtezősorozatban, végül a házigazda Brazíliával együtt 32 csapat küzdhet meg a trófeáért. A legesélyesebbnek tartott brazil válogatotton jelenleg óriási nyomás van, mivel a lakosság igen jelentős része tiltakozik minden idők legdrágábban, 14 milliárd dollárért megrendezett vb-je ellen. Egy kudarc esetén a népharag elszabadulásától tartanak.

Az előkészületekkel súlyos gondok vannak, a megnyitó meccs helyszínen Sao Paulóban még az utolsó nap is munkások százai dolgoztak, hogy elkészüljenek a stadionban és a létesítmény környékén az utolsó munkálatokkal. A 12 stadion építése, vagy felújítása hol halálesetek, hol sztrájkok miatt folyamatosan csúsztak, több infrastrukturális beruházás befejezése is csúszik, vagy akár elmaradt.

A világbajnokság azonban a tüntetések és a botrányok ellenére is legjobban várt és legnépszerűbb sportesemény. A világ népességének 78 százaléka tud a vb-ről, Magyarországon a lakosság 70 százaléka. Brazíliában az emberek több mint 90 százaléka figyeli a vb-t, de Belgiumban és Franciaországban ugyancsak szinte a teljes lakosságot foglalkoztatja a világbajnokság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.