BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hárommillió turistát várnak a vb-re

„A brazíliai futball-világbajnokságra a több 3,1 millió hazai turista mellett 600 ezer külföldi látogatót is várnak"– közölte Rio de Janeiróban a brazil turizmusért felelős miniszter.

Vinicius Lages szerint 186 országból érkezhetnek utazók, akiknek 62 százaléka először megy el a dél-amerikai országba. Azt remélik, hogy 3 milliárd dollár bevétele lesz a turizmusnak a vb kapcsán. Brazíliába évente mintegy 6 millió turista utazik, míg például Franciaországba 83 millió, az Egyesült Államokba pedig 67 millió. Lages szerint országa jóval több turista fogadására lenne képes, főként Ázsiából várnak több látogatót majd.

2016-ban Rio de Janeiróban olimpiát rendeznek, addig további fejlesztések szükségesek az infrastruktúrában, főként a közlekedésben – mondta a tárcavezető. Több ilyen beruházást már a vb-re is terveztek, de sok nem valósult meg. Az előkészületeket sok kritika érte, többek között a repülőterekkel kapcsolatos elmaradt fejlesztések miatt, amelyekre egyébként 2011 és 2014 között 5 milliárd dollárt fordítottak erre
Rio de Janeiróba az Argentína –Bosznia-Hercegovina mérkőzésre 50 ezer argentin érkezett, akik átlagosan 1000 dollárt költöttek el a városban például a közlekedésre, szállásra, étkezésre. Csak ők mintegy 50 millió dolláros bevételt hoztak Riónak. Sok látogatónak nem is volt jegye, de elutaztak, hogy átélhessék a világbajnokság ünnepi hangulatát.

Az elvárások szerint a 12 helyszínből a legtöbb pénzt a legtöbb attrakciót kínáló Rióban költik majd el a turisták, 449 millió dollárt. Ide közel 90 ezer külföldit és 464 ezer belföldi turistát várnak. Jelentős bevételt hozhat még a főváros Brasilia (közel 80 ezer külföldi és 411 ezer belföldi látogatóval) közel 400 millió dollárral, Fortaleza (65 ezer külföldi és 337 ezer belföldi turistával) 326 millió dollárral, valamint Sao Paulo (63 ezer külföldi és 327 ezer külföldi utazóval)

Fortaleza 317 millió dollárral. a legkevesebb bevételt Curitiba hozhatja (26 ezer külföldi és 137 belföldi vendég) 133 millió dollárral.
A vb-től azt várják, hogy nagyobb kedvet csinál a Brazíliába utazáshoz. Lages kiemelte, hogy mintegy 3,6 milliárd ember fogja majd nézni a vb-t a televízión, az interneten, vagy mobiltelefonon.

„A nemzetközi tanulmányok a 2014-s vb-re kapcsán nemzetközi turizmus 79 százalékos növekedésével számoltak Brazíliában" – mondta lapunknak Artner Annamária. Az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta: korábban a Moody''s 11 milliárd dollárnyi gazdasági többletet jósolt a vb rendezésével a brazil gazdaságnak, melynek évi mintegy 2200 milliárdos bevétele van. Így a torna bevétele nem hoz majd plusz jelentős hatást, ami egyszeri és múlékony lesz. Meglöki ugyan a vb turizmust, a beruházásokat, a keresletet, de tartósan nem jelent gazdasági növekedési stimulust. Artner arra emlékeztetett, hogy Dél-Afrika 2010-ben 3,9 milliárd dollárt költött a vb-re, a közvetlen gazdasági nyereség 21,3 milliárd dollár és 159 ezer új munkahely volt, de 2010 után az ország gazdasága lelassult.

Nem készült fel Brazília
Magyarországról pár százan utaznak ki Brazíliába a vb kapcsán. A magyar konzuli szolgálat szerint a vb rendezésével járó utasforgalomra Brazília nem tudott megfelelően felkészülni.

Több repülőtér átépítése még tart, a gyorsforgalmi utak, autóbusz-folyosók, gyorsvasutak több helyen csak részben, máshol egyáltalán nem készültek el. A buszpályaudvarra, repülőtérre, stadionba történő eljutás idejét akár több órás rátartással érdemes tervezni. Célszerű előre megváltani az országon belüli repülőutakra szóló jegyeket is. Rendkívül nehéz szálláshoz jutni, az amúgy sem alacsony árak meglepően magasra mennek fel. Ez már júniusban 0,47 százalékkal növelte az inflációt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.